X
    Categories: Zprávy

V roce 2015 zemřelo v důsledku užívání drog 143 lidí

V roce 2015 bylo identifikováno 44 případů smrtelných předávkování nelegálními drogami a 99 úmrtí pod vlivem drog z jiných příčin než předávkování. Údaje zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky. Údaje vychází z Národního registru pitev a toxikologických vyšetření prováděných na oddělení soudního lékařství (NRPATV), který spravuje ÚZIS ČR.

V ČR jsou povinně soudním lékařem prováděny pitvy všech náhlých úmrtí v případech, kdy prohlížející lékař nemohl stanovit příčinu smrti, a všech násilných úmrtí (tj. také všech úrazů a otrav). V roce 2015 bylo provedeno více než 13 tisíc soudních pitev, u 27 % z nich bylo provedeno toxikologické vyšetření.

Z celkového počtu 104 zjištěných přímých drogových úmrtí v roce 2015, tj. smrtelných předávkování nelegálními drogami a psychoaktivními léky, a to jak úmyslná (sebevražedná) tak náhodná či bez zjištěného úmyslu, bylo 44 případů způsobeno nelegálními drogami (20 opiáty, 15 pervitin, 9 těkavé látky) a v 60 případech bylo příčinou předávkování psychoaktivními léky.

Více informací.

ISPV: