X
    Categories: Zprávy

Nová databáze OECD o dostupném bydlení

Přístup ke kvalitnímu dostupnému bydlení je základní potřebou a klíčovým nástrojem pro dosažení řadu cílů sociální politiky, včetně snížení chudoby a posílení rovnosti příležitostí, sociálního začleňování a mobility. Potřeba bydlení často není uspokojená a značný počet lidí v zemích OECD je dnes bez domova, příliš mnoho domácností žije v nekvalitních bytech nebo náklady na bydlení jsou pro ně příliš vysoké. Databáze OECD o dostupném bydlení (The Affordable Housing Database – AHD) byla vytvořena proto, aby členským zemím pomohla monitorovat přístup ke kvalitnímu dostupného bydlení a posílit znalostní základnu pro hodnocení politiky. Databáze obsahuje mezinárodně srovnatelné o zemích OECD a EU.

Databáze v současné době obsahuje indikátory o třech hlavních oblastech: 1) situace na trhu s bydlením, 2) podmínky bydlení a 3) veřejné politiky v oblasti dostupného bydlení.

Každý indikátor nabízí údaje o konkrétním tématu, informace o definici a metodice a hlavní výsledky. Diskutována je rovněž srovnatelnost dat, zdroj dat, a tam, kde je to vhodné, jsou zahrnuta hrubá data nebo deskriptivní informace o jednotlivých zemích.

 

 

Související databáze OECD:

  • Databáze o cenách bydlení (OECD House Prices Indicators)
  • Databáze o rodině (OECD Family database) obsahuje ukazatele o podmínkách života rodin a výsledcích rodinné politiky v zemích OECD
  • Databáze o sociálních výdajích (OECD Social Expenditure database): zahrnuje spolehlivé a mezinárodně srovnatelné údaje o veřejných a (mandatorních i dobrovolných) soukromých sociálních výdajích a systémech.
  • Databáze o z příjmů distribuci příjmů (OECD Income Distribution database): poskytuje srovnatelné údaje o příjmech, příjmových nerovnostech a chudobě v zemích OECD.

Související dokumenty: 

Zdroj: OECD

ISPV: