X
    Categories: Zprávy

14 milionů putuje na bezbariérové přístupy

Téměř 14 milionů korun rozdělí Ministerstvo pro místní rozvoj mezi projekty určené k odstranění bariér. Pomůže tak městům a obcím, které chtějí vyjít vstříc občanům s pohybovým handicapem. Dotace putují mezi 8 projektů v různých částech České republiky.

„Dotace pomohou vybudovat například plošiny u vstupů do obecních a městských úřadů a odstranit bariéry, které jsou omezením pro naše handicapované občany. Mnoho lidí ani netuší, jak může být pro někoho náročné dostat se pouze z jednoho místa na druhé,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Ministerstvo pro místní rozvoj evidovalo 8 žádostí o podporu v rámci nového programu Bezbariérové obce od roku 2017, přičemž dotaci získali všichni žadatelé. Odstranění bariér se tak dočkají například dva městské úřady v Ústeckém kraji, a to ve městech Meziboří a Šluknově, dále například v Rousínově v Jihomoravském kraji či v obci Otice na Opavsku.
 
Program Bezbariérové obce se skládá ze dvou podprogramů (podprogram Odstraňování bariér v budovách domů s pečovatelskou službou a v budovách městských a obecních úřadů a podprogram Euroklíč). Oba podprogramy jsou zaměřeny buď na řešení komplexních řetězců bezbariérových tras v obcích a městech, anebo na dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení pro osoby se sníženou schopností pohybu.
 
Projekty, kterým byla přiznána dotace z programu Bezbariérové obce od roku 2017, prošly schválením bezbariérových tras Řídícím výborem Národního rozvojového programu mobility pro všechny. Jejich seznam naleznete na stránkách Ministerstvo pro místní rozvoj.

 

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

(foto: freeimages.com)

 

 

ISPV: