X
    Categories: Zprávy

Příspěvek na mobilitu by měli mít i lidé v zařízeních. Novelu má projednat Senát

V minulém týdnu Senát ČR projednal návrh na změnu zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, v platném znění. Návrh změn se týká příspěvku na mobilitu. Novela má odstranit rozdílný přístup k osobám s přiznaným průkazem ZTP nebo ZTP/P, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby. Podle návrhu by měl být příspěvek na mobilitu přiznán také těmto žadatelům, a to bez výhrad, bez jakéhokoliv dalšího dokazování. O projednávané novele informoval na stránkách Národní rady osob se zdravotním postižením její předseda Václav Krása.

Dosud mají na příspěvek na mobilitu nárok osoby, kterým byl přiznán průkaz ZTP nebo ZTP/P a opakovaně se během měsíce dopravují za úhradu. Výjimkou jsou osoby s uvedenými průkazy, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby. Těm na příspěvek na mobilitu podle výše uvedeného zákona nárok nevzniká. V zákoně však existuje opatření, které umožňuje také těmto osobám příspěvek na mobilitu získat, pokud prokáží, že se opakovaně dopravují ze zařízení například k lékaři za úhradu.

Novela zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, v platném znění, je návrhem senátorů Vladimíra Plačka a Jiřího Voseckého. V lednu příštího roku se zřejmě projednávání uskuteční také v Sociálně zdravotním výboru Senátu.

 

Zdroj: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

 

 

 

 

ISPV: