X
    Categories: Akce

Kulatý stůl: Věková diskriminace (28. února 2018)

Veřejná ochránkyně práv Mgr. Anna Šabatová, Ph.D. si Vás dovoluje pozvat na kulatý stůl “Věková diskriminace”, který se koná dne 28. února 2018 v tiskovém středisku Kanceláře veřejného ochránce práv, Údolní 39, 602 00 Brno. Starší lidé chtějí zůstat aktivní, podílet se na společenském životě a pracovat v důstojných podmínkách. Na ombudsmanku se obracejí ve chvíli, kdy se cítí být obětí diskriminace. Nejčastěji na pracovišti. K problému věkové diskriminace nesmíme zůstat lhostejní. Může totiž potkat každého z nás.

Přestože Česko aktuálně prochází obdobím ekonomického růstu spojeného s velmi nízkou nezaměstnaností, starší lidé jsou ohroženou skupinou. Ombudsmanka se rozhodla věnovat letošní rok právě tématu věkové diskriminace, proto srdečně zve právníky a právničky se zájmem o toto téma na kulatý stůl.

Seznámíme účastníky a účastnice s případy ombudsmanky a ukážeme na nich jednotlivé formy diskriminace a možnosti obrany. Věnovat se budeme také související judikatuře Nejvyššího soudu a Soudního dvora Evropské unie. Zaměříme se především na oblast zaměstnání, ale dotkneme se i dalších oblastí života (poskytování zboží a služeb, zdravotní péče nebo bydlení). Těšíme se zejména na sdílení zkušeností z praxe! Cílem je vybavit právníky a právničky potřebnými znalostmi k posuzování případů diskriminace z důvodu věku.

Po kulatém stole Vás zveme na film Život začíná po stovce (viz ukázka), který budeme promítat od 18:00 v malém sále Kanceláře veřejného ochránce práv. Film dokumentuje příběh švédské blogerky, která se navzdory svému věku nebojí žít naplno.

Účast na kulatém stole je bezplatná, kapacita je omezená. Občerstvení zajištěno.

V případě zájmu se prosím registrujte prostřednictvím formuláře (registrační formulář je umístěn na stránkách v sekci Ombudsmanská akademie), a to nejpozději do pátku 23. února 2018. Každého účastníka či účastnici prosím registrujte jednotlivě.

Organizaci zajišťuje Bc. Barbora Höklová (hoklova@ochrance.cz).

Dotazy k programu ráda zodpoví Mgr. Eva Nehudková (tel. 542 542 367, nehudkova@ochrance.cz).

 

Rámcový program

13:00 – 13:15

Přivítání účastnic a účastníků

Úvodní slovo veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové

13:15 – 14:30 Formy věkové diskriminace na příkladech
Iva Fellerová Palkovská, Eva Nehudková
14:30 – 14:45 Přestávka
14:45 – 16:00

Případy ombudsmanky a související judikatura; možnosti obrany
pro oběti diskriminace

Iva Fellerová Palkovská, Eva Nehudková

16:00 – 16:15 Přestávka
16:15 – 17:15 Řešení případových studií; sdílení zkušeností
Iva Fellerová Palkovská, Eva Nehudková
17:15 – 17:30 Závěrečné shrnutí

 

Zdroj: Kancelář veřejného ochránce práv

 

 

ISPV: