X
    Categories: Zprávy

Senátoři za KDU-ČSL chtějí zvýšení příspěvku na péči v domácím prostředí

Senátorský klub lidovců a nezávislých podporuje zvýšení příspěvku na péči pro osoby ve čtvrtém stupni závislosti – konkrétně na 19 200 korun. V současné době stát přispívá na péči pro plně závislé osoby 13 200 korun. Změna se má podle KDU-ČSL týkat pouze péče v domácím prostředí. Prosadit ji lidovci chtějí v rámci zákona o sociálních službách.

“KDU-ČSL dlouhodobě podporuje péči v domácím prostředí. Za prvé musí být k pobytu doma motivován ten, kdo potřebuje pomoc okolí. Za druhé, pokud se někdo rozhodne starat se o svého příbuzného, často je to práce na “plný úvazek”. Proto jsme pro zvýšení příspěvku,” okomentovala navrhovanou změnu senátorka KDU-ČSL Šárka Jelínková.

“Domácí péče je pro osoby, které pomoc potřebují, rozhodně lepší. Lidé zůstávají ve svém prostředí a nedojde ke zpřetrhání rodinných vazeb,” dodala Jelínková. Právě proto chtějí lidovci navázat zvýšení příspěvku právě na domácí péči, případně by z něj bylo možné hradit také terénní sociální služby.

V současné době dělí zákon závislost na pomoci druhých do čtyř stupňů. Navrhovaná změna by se měla týkat posledního, tedy čtvrtého stupně. Ten je označován jako úplná závislost. “Věřím, že zvýšení příspěvku o 6 tisíc měsíčně pomůže rodinám zvládnout nelehkou situaci. Zároveň je takové opatření i pro stát mnohem výhodnější, než zavádět nová zařízení pro osoby, které se bez pomoci neobejdou,” uzavřela Jelínková. ​

 

(tisková zpráva)

 

Zdroj: KDU-ČSL

 

 

ISPV: