X
    Categories: Zprávy

Gates investuje 30 milionů USD do Alzheimerovy nemoci

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates oznámil, že investuje 30 milionů dolarů (23 milionů liber) do nového fondu vytvořeného za účelem rychlejšího a přesnějšího stanovení diagnózy Alzheimerovy nemoci. “Urychlovač diagnózy”, nový projekt americké Nadace pro léčbu Alzheimerovy nemoci (Alzheimer’s Drug Discovery Foundation) vedle Billa Gatese podpoří také spoluzakladatel nadace Leonard Lauder. Cílem “urychlovače” (Discovery Accelerator) je podpořit výzkum zaměřený na stanovení diagnózy Alzheimerovy nemoci a souvisejících demencí již v raném stádiu onemocnění.

“Výzkum Alzheimerovy nemoci je oblast, ve které můžeme dramaticky zlepšit lidský život – jak život lidí s tímto onemocněním, tak jejich blízkých. Věřím, že můžeme podstatně změnit průběh Alzheimerovy demence, pokud dosáhneme pokroku v několika klíčových oblastech. Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžeme právě nyní udělat, je vývoj spolehlivé a finančně dostupné diagnózy onemocnění”, uvádí Gates na svém blogu.

Čím více víme o Alzheimerově chorobě, tím je jasnější, že toto onemocnění začíná mnohem dříve, než jsme si původně mysleli. Výzkum ukazuje, že Alzheimerova choroba začíná poškozovat mozek více než deset let předtím, než se příznaky začnou projevovat. To je pravděpodobně okamžik, kdy je třeba začít s léčbou, abychom dosáhli co nejlepších výsledků, uvedl k iniciativě Gates.

Miliardář a filantrop Bill Gates poprvé investoval do výzkumu v oblasti demence v listopadu roku 2017, kdy investoval 50 milionů dolarů do Dementia Discovery Fund (DDF), který poskytuje podporu novým projektům zaměřeným na výzkum léčby demence na celém světě.

“Představte si svět, kde je diagnostika Alzheimerovy choroby tak jednoduchá, jako test krve provedený během vaší roční preventivní prohlídky. Výzkum ukazuje, že budoucnost není tak daleko a urychlovač nás k němu o další krok přibližuje,” napsal Bill Gates.

DDF vznikl na základě spolupráce Ministerstva zdravotnictví Spojeného království, Alzheimer’s Research UK a několika předních farmaceutických společností. “Schopnost včas a přesně diagnostikovat onemocnění jako je Alzheimerova choroba je jednou z největších výzev pro současné vědce, takže je povzbudivé, že se podpora zaměřuje na tuto oblast”, říká Hilary Evansová, výkonná ředitelka Alzheimer’s Research UK.

S ohledem na skutečnost, že celosvětově žije s demencí více než 50 milionů lidí, která je způsobena nejčastěji Alzheimerovou chorobou, není pochyb o významu a důležitosti investic do výzkumu této nemoci a její léčby. Filantropie, jak ukazuje příklad Billa Gatese, hraje zásadní roli při hledání řešení na tyto otázky.

 

 

 

Zdroj: Alzheimer’s Drug Discovery Foundation

 

ISPV: