X
    Categories: Zprávy

Jezte koláče a smažená jídla, radí nutriční odborníci seniorům ohroženým podvýživou

Od odborníků na výživu často slyšíme, abychom snížili spotřebu sladkých a tučných jídel. Britská asociace pro parenterální a enterální výživu (Bapen) však starším lidem v rámci týdne pro malnutrici a podvýživu doporučila, aby si do kávy místo mléka dávali smetanu, místo grilování smažili a dopřávali si koláčky a sušenky. Jeden z deseti obyvatel Velké Británie ve věku 65 a více let je totiž podvyživený nebo ohrožený podvýživou. To představuje 1,3 milionu seniorů. Cílem kampaně asociace je zvýšit povědomí o “skrytém” problému podvýživy u starších lidí.

“Podvýživa je ve Spojeném království skrytým problémem, přestože zvýšení povědomí, prevence a včasná detekce malnutrice jsou klíčové k omezení jejího výskytu. Příliš dlouho byla veřejnost zásobována zprávami cílenými na snižování obezity. Přestože obezita je obrovský problém, nejlepší věc, kterou mohou podvyživení lidé udělat, je úplně tyto rady ignorovat a vyhledat radu odborníků na výživu”, říká doktor Simon Gabe, předseda Britské asociace pro parenterální a enterální výživu (British Association for Parenteral and Enteral Nutrition – Bapen).

Existuje mylná představa, že starší lidé s věkem přirozeně hubnou a ztrácí na váze. Ve skutečnosti se může jednat o velmi viditelný příznak podvýživy, která seniory vystavuje nebezpečí nemoci, infekce, zhoršení duševního stavu a vyčerpání.

“Obecná rada pro osoby s podvýživou nebo pro ty, kteří jsou jí ohroženi, zní, maximálně zvýšit příjem potravy”, dodává doktor Gabe.

“Můžete si dávat do kávy smetanu místo mléka, maso místo grilování smažit, do míchaných vajíček přidávat máslo, kuře před pečením potřít olejem a pochutnávat si na koláčích.”

“Tento přístup by mohl pomoci tisícům lidí, kteří trpí katastrofickými zdravotními důsledky podvýživy a zmírnit značný tlak na zdravotní služby a sociální péči.”

Diane Jeffreyová, předsedkyně pracovní skupiny pro podvýživu, vyzvala k tomu, aby přátelé a rodina byli vnímaví a říká: “Všímejte si drobných náznaků, jako jsou volné prstýnky, zubní protézy a oblečení. Zpozornět a jednat bychom měli, pokud vidíme, že někdo, na kom nám záleží, v pozdějším životě neúmyslně výrazně zhubl  – s věkem není normální hubnout, jak se mnoho lidí domnívá.”

Chcete-li zjistit, zda trpíte podvýživou, navštivte web www.malnutritionselfscreening.org, radí seniorům britská asociace pro výživu.

Viz více informací o správné výživě www.vyzivasenioru.cz

 

Zdroj: carehome.co.uk

 

ISPV: