X
    Categories: Zprávy

Protože na mně záleží: Světový den paliativní péče 13. října

Druhá říjnová sobota se již tradičně slaví jako Světový den hospice a paliativní péče. Letos tento den připadá na 13. října a Česká republika bude jednou z mnoha zemí, jež se opět zapojí do oslav tohoto dne. V Česku v současné době funguje celkem šestnáct lůžkových hospiců, v posledních letech se také postupně rozšiřuje síť mobilních hospiců.

Druhou říjnovou sobotu se v mnoha zemích světa uskuteční stovky nejrůznějších akcí a koncertů, jejichž hlavním smyslem je nejen zlepšit povědomí a informovanost veřejnosti o hospicích a paliativní péči, ale také získat finanční prostředky pro jejich činnost a zvýšit tak jejich dostupnost. Nikde na světě není tato péče zcela hrazena státem a neobejde se tudíž bez pomoci dobrovolníků a darů podporovatelů. K oslavám tohoto dne se připojuje i většina českých hospiců, které pořádají např. dny otevřených dveří, odborné přednášky, koncerty, divadelní představení apod. Bližší informace o Světovém dni hospice a paliativní péči na www.worldday.org.

Jednou z akcí v rámci Světového dne hospice a paliativní péče bude též divadelní představení „Roba Beckera CAVEMAN“, které se koná v sobotu 13. října 2018 od 19 hodin v Tylově divadle v Rakovníku. Divadelní představení pořádá Nadační fond Umění doprovázet, který pomáhá českým hospicům již třináctým rokem. „Máte chuť se rozesmát až k slzám? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou. O rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví,“ zve na koncert Hana Haráková, zakladatelka a předsedkyně správní rady nadačního fondu. Výtěžek z představení bude věnován na nákup přístrojů a zdravotnických pomůcek, které velkou měrou pomáhají nejen zlepšit kvalitu života pacientů v jeho závěrečné fázi, ale také usnadňují práci ošetřujícího personálu v hospicích. “Jedná se například o automatická polohovací lůžka, lineární dávkovače léků, oxygenátory, odsávačky, toaletní vozíky, pojízdná polohovací křesla či antidekubitní matrace,” dodává zakladatelka fondu.

Nadační fond Umění doprovázet byl založen v červenci roku 2006 za účelem podpory rozvoje hospiců a hospicového hnutí v ČR. V průběhu svého trvání poskytl českým hospicům téměř 4,5 milionu korun. Fond získává finanční prostředky jak pro již fungující hospice, tak pro ty nově vznikající a od roku 2011 podporuje také domácí hospicovou péči. Kromě finanční a materiální pomoci stávajících a nově vznikajících hospiců podporuje nadační fond také projekty zaměřené na vzdělávání odborného personálu v oblasti hospicové a paliativní péče a projekty přispívající ke zlepšení informovanosti veřejnosti o těchto zařízeních.

Od ledna 2013 zprovoznil Nadační fond Umění doprovázet také poradenskou telefonní linku (604 414 346) pro ty, kteří trpí nevyléčitelným onemocněním, a také pro jejich rodiny a blízké.

Od začátku roku 2009 je fond členem Asociace nadačních fondů Fóra dárců, v roce 2012 získal jako jeden z prvních nadačních fondů v ČR ‘Známku kvality’ udělenou Fórem dárců.

 

Zdroj: Nadační fond Umění doprovázet

 

ISPV: