X
    Categories: Zprávy

Šárka Jelínková (KDU-ČSL): Nesmíme zapomínat na domácí zdravotní péči. Vinou zdravotních pojišťoven se nachází v bezvýchodné situaci

V těchto dnech je aktuálním tématem nedostatek financí pro poskytovatele sociálních služeb. Celková částka, která by byla potřebná pro dofinancování sociálních služeb, je vyčíslena na 3,1 miliard korun. S ohledem na navyšování zvláštních příplatků u zaměstnanců, navyšování základních platových tarifů, cen energií a dalších souvisejících nákladů, jsou požadavky poskytovatelů sociálních služeb více než oprávněné.

Na co však v této souvislosti nesmíme zapomínat je financování domácí zdravotní péče. Domácí zdravotní péče se vinou zdravotních pojišťoven nachází v bezvýchodné situaci. Její dlouhodobé podfinancování je již za hranou schopnosti a dobré vůle poskytovatelů ji vůbec provozovat. Jen pro představu – Charita ČR se stará o 37 400 klientů, kteří domácí péči využívají. Bez okamžité změny systému financování domácí péče dojde k jejímu kolapsu a desetitisíce lidí zůstanou bez dostupné zdravotní péče. Jak se o ně chce stát postarat?

Kapacity lůžek v nemocnicích nejsou dostatečné a navíc je zde péče několika násobně dražší. 1 den pacienta v nemocnici stojí pojišťovny 1 800,- Kč, jsou-li doma ve svém prostředí a stará se o ně domácí zdravotní péče, stojí péče pouhých 210,- Kč. Kde je tedy problém? Zdravotní pojišťovny nevnímají poskytovatele domácí péče jako partnery, se kterými by stálo za to vyjednávat. Pokud nedojde k navýšení úhrad za zdravotní výkony provedené mimo lůžková zdravotní zařízení, dojde ke zbytečně dražšímu poskytování zdravotních služeb. Navíc nebudou moci pacienti zůstávat ve svém domácím prostředí.

KDU-ČSL podporuje všechny poskytovatele domácí zdravotní péče a bude usilovat o nápravu a změnu systému jejího financování.

 

Šárka Jelínková, první místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka

 

Tisková zpráva

 

Zdroj: KDU-ČSL

 

ISPV: