X
    Categories: Zprávy

Mléko ve sklenici, látkové odpadkové pytle – domovy pro seniory v Anglii se zbavují plastů

Skupina domovů pro seniory na jižním pobřeží Anglie snižuje množství plastů na jednorázové použití a vrací se k používání tradičních skleněných lahví na mléko. Plastové pytlíky na odpadky nahrazuje látkovými, které lze použít opakovaně. Skončit chce i s používáním plastových kelímků. Projekt se týká všech „zbytečných plastů“ používaných při poskytování péče, stravování, úklidu nebo zahradnictví. Iniciativa je podporována jak uživateli služeb, tak rodinami a personálem.

„Před rokem jsme se stali prvním významným poskytovatelem péče ve Velké Británii, který začal snižovat jednorázové použití plastů. Od té doby jsme úspěšně nahradili obrovské množství nerecyklovatelného plastu alternativami šetrnými k životnímu prostředí”, řekl John Colwell, spoluzakladatel a ředitel společnosti Colten, která projekt realizuje. „Teď jdeme ještě dále a rozšiřujeme naše zaměření od ukončení používání plastů ke snížení naši celkové uhlíkové stopy“, dodává Colwell.

Povědomí o tom, jak mohou jednorázové plasty poškodit mořský život, se v posledních letech zvýšilo díky pořadům, jako je modrá planeta Davida Attenboroughho nebo kampaň Sky News zaměřená na snižování plastového odpadu.

Mnohé z pečovatelských domů Colten jsou v blízkosti pobřežních oblastí, a proto je toto téma něco, co je blízké srdcím jejich zaměstnanců.

Společnost Colten Care zahájila na jaře roku 2018 kampaně „Péče bez plastů“. Zavedení opakovaně použitelných látkových pytlů na odpadky vedlo podle odhadů k úspoře 365 tisíc plastových odpadkových sáčků. Zavedení plně rozložitelných brček pak zabránilo použití více než 480 tisíc jednorázových plastových brček.

 

Zdroj: www.carehome.co.uk

 

ISPV: