X
    Categories: Zprávy

Dotace na protidrogovou politiku budou od roku 2020 převedeny z ministerstev pod úřad vlády

Vláda dnes schválila změnu systému financování adiktologických služeb, která zvýší transparentnost financování protidrogových projektů. Vláda projednala také změnu systému financování adiktologických služeb, kterou navrhla Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Financování a správa dotačních titulů budou od příštího roku převedeny z ministerstev školství, zdravotnictví a spravedlnosti na Úřad vlády ČR. V souvislosti s touto centralizací dojde také k úpravě návrhu státního rozpočtu na rok 2020, když z rozpočtů dotčených ministerstev bude na Úřad vlády přesunuto celkem 41,5 milionu korun.

Vláda si od této změny slibuje zvýšení efektivity a transparentnosti financování projektů a dalších aktivit integrované protidrogové politiky ze státního rozpočtu. Život usnadní i žadatelům o projekty realizované v rámci integrované protidrogové politiky, protože dojde ke sjednocení podmínek pro udělování dotací ze státního rozpočtu a k zajištění rovného přístupu pro všechny žadatele. Zároveň dojde i ke snížení administrativní zátěže při zpracování a vyhodnocování žádostí o dotace jak pro žadatele, tak pro poskytovatele dotací.

Návrh centralizovat finanční zdroje (dotační tituly na protidrogovou politiku), konkrétně převodem většiny resortních prostředků do kapitoly Úřadu vlády ČR a zajištění financování adiktologických služeb od roku 2020 ze dvou míst – odboru protidrogové politiky (ÚV ČR) a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, projednala a jednomyslně schválila Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky na svém jednání dne 26. března 2019.

 

Zdroj: Úřad vlády ČR (vlada.cz)

 

ISPV: