X
    Categories: Zprávy

Stát pomůže firmám s úhradou poloviny nájemného za 2. čtvrtletí. Dotaci by měly firmy dostat do konce června

Po pěti týdnech intenzivního vyjednávání se podnikatelům rýsuje šance, že jim vláda pomůže s úhradou poloviny nájemného za 2. čtvrtletí. Vláda tento plán schválila, teď musí odsouhlasit i jeho provedení. Stát tím pomůže až 150 tisícům podnikatelů. Dotaci by měli dostat i podnikatelé, kteří sice měli uzavřenou provozovnu, ale snažili se dál své služby poskytovat jinými formami, zaznělo ve třetím díle ze série on-line konferencí, v nichž členové představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s pozvanými experty hledají cesty k restartu ekonomiky po koronavirové krizi.

Třetí díl ze seriálu on-line konferencí Svazu průmyslu a dopravy ČR se zaměřil na státní pomoc podnikatelům s úhradou nájmů, na které si kvůli zavření provozoven nemohli vydělat. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj si pozval Karla Havlíčka, ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy, Petra Jonáka, člena představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR, Michala Mičku, majitele řetězce Pietro Filipi, a Jana Kubíčka, předsedu českého výboru Mezinárodní asociace nákupních center.

Až 200 tisíc podnikatelů muselo 12. března kvůli boji s epidemií koronaviru zavřít své provozovny. Ze dne na den přišli o příjmy, ale náklady na zaměstnance a nájmy museli platit dál. Zatímco část mzdových nákladů firmám stát začal hradit díky programu Antivirus, s nájmy jim zatím nepomohl. Zákon, který umožnil odklad platby nájemného za 2. čtvrtletí do konce roku, se ukázal jako nefunkční.

„Jsme rádi, že vláda konečně pochopila, že firmám se zavřenými provozovnami musí pomoci i s náklady na nájemné. Zatím jde ale jen o záměr. Konkrétní podobu pomoci bude vláda schvalovat až příští pondělí. Doufáme, že se vláda bude držet slibu, že stát uhradí polovinu nájemného za 2. čtvrtletí. Chceme, aby žádost o dotaci byla co nejjednodušší a aby firmy peníze měly na účtech do konce června,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Bude to program na tři měsíce, s platností od 1. dubna do 30. června. A i když prodejny otevřou na konci května, tak budou moci o podporu žádat. Je to z toho důvodu, aby se podpora dobře počítala, aby to bylo přehledné,“ říká ministr Havlíček. Předpokládá se, že se o podporu přihlásí 150 až 200 tisíc podnikatelů, pro které má stát připraveny čtyři miliardy korun. Podpora v programu Covid Nájemné se s ohledem na pravidla Evropské komise poskytuje maximálně do výše 20 mil. Kč na jednoho nájemce.

Vláda počítá s tím, že stát vyplatí dotaci na polovinu nájmu v případě, že pronajímatel poskytne nájemci slevu na nájemném ve výši 30 procent. Firma by ze svého platila jen zbylých 20 procent nájmu.

„Vše bude samozřejmě dobrovolné. Pokud pronajímatel nepřistoupí na tuto variantu, tak stát částkou nepřispěje,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Jinými slovy, stát je připraven přispět 50 procenty na nájemné za druhé čtvrtletí za předpokladu, že pronajímatel sleví 30 %. Podmínkou bude předložení dodatku ke smlouvě o pronájmu u nebytového prostoru.“

„Požadujeme, aby se dotace vztahovala i na ty podnikatele, kteří se snažili i přes uzavřenou provozovnu dál fungovat. Například restaurace, které měly otevřené výdejní okénko, nebo obchody, které zboží doručovaly přes zásilkovou službu,“ uvádí Petr Jonák, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Program dotací na nájemné se podařil vyjednat díky spolupráci Svazu průmyslu a dopravy ČR, Asociace nákupních center a velkých nájemníků. Podobnou pomoc firmám nabízí už Slovensko či Švédsko.

„Pro nás to bude znamenat ohromnou dávku práce. V malém obchodním centru je 70, ve velkém 150 a v těch největších i 250 nájemců. S každým z nich bude potřeba podepsat dodatek o slevě, ale je to potřeba, a tak to uděláme. Je to navrženo tak, že se to týká nájemného, které by se skutečně zaplatilo, tedy nájemce musí prokázat, že nájemní smlouva byla skutečně naplňována předchozími platbami,“ popisuje Jan Kubíček, předseda českého výboru Asociace nákupních center.

Program pomůže také řetězcům Pieto Filipi a Kara. Od začátku března začaly pociťovat pokles obratu o 60 % v důsledku koronaviru a neochoty lidí chodit do obchodních center. Po 12. březnu spadly téměř na nulu. Díky e-shopu byli schopni se dostat na 10-20 % obratu, ale zdaleka to nekompenzovalo pokles zavření obchodů. „Dotace státu je pro nás nutností. Nedokážeme si představit jinou formu podpory našeho byznysu než prostřednictvím dotací nájmů. V opačném případě by se celá ztráta musela dělit mezi pronajímatele a nájemce a otázkou by bylo, jak by k tomu pronajímatelé přistoupili. Hodně nám to pomáhá v tom s nimi jednat, protože díky dotacím nebudou v tak špatné situaci a nebudou vymáhat to, na co mají právně nárok. Dotace pomáhají celou situaci řešit,“ komentuje Michal Mička, majitel Pietro Filipi a Kara.

Seriál on-line konferencí bude pokračovat ve středu, kdy se viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková bude se svými hosty věnovat tématu školství. V seriálu členové představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s pozvanými hosty také hodnotí, jak jsou účinná dosavadní opatření vlády na pomoc firmám a ekonomice.

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

 

ISPV: