První večer nabídne sólovou performanci s názvem Rabbuni, jež vznikla koprodukční spoluprací divadla BuranTeatr se Spolkem Z druhé strany. Netradiční inscenace je pohybově-tanečním autorským projektem performerky a autorky celého konceptu Silvie Kudelové. Tématem je cesta od oddělenosti a cizosti ke splynutí se společenstvím v symbiotickou jednotu prostřednictvím rozhovoru s vnitřním Mistrem, kterého nalézáme sami v sobě.

O hercích a herectví

Další titul je známý i pražskému publiku, které možná ještě pamatuje Pitínského inscenaci v Divadle na Zábradlí. Legendární drama rakouského dramatika Thomase Bernharda s názvem Divadelník bude mít v Praze jednu z předpremiér, brněnská premiéra byla z dubna odložena na září.

Krutou grotesku o stárnoucím herci státní scény pro diváky připravil režijně-dramaturgický tandem „Buranských“ otců zakladatelů Michal Zetel a Jan Šotkovský. V hlavní roli věčně nespokojeného divadelníka a principála kočovné divadelní společnosti Bruscona se představí Roman Groszmann. Hra ironickým způsobem komentuje svět divadla a herců i podstatu herectví samotného.

Apokalypsa komediálně

Minipředhlídku ukončí hra Kincugi aneb věř si, čemu chceš (viz ilustrační foto) v režii mladé režisérky Terezy Říhové. Jde o dystopické (ko)mediální leporelo, které reflektuje současnou společenskou krizi a zejména fenomén fake news skrze nepříliš optimistickou vizi naší budoucnosti, autorem je začínající brněnský dramatik Patrik Boušek. Jeho prvotina divákům předhodí vizi konce naší přešlechtěné civilizace, kdy už zbývá jen se – a pořádně dekadentně – pobavit.