X
    Categories: Zprávy

Držitelům průkazu ZTP a pečujícím o děti s autismem nebo špatně pohyblivým lidem s demencí se možná zjednoduší život

Rodiny, které se starají o dítě či dospělého člena rodiny s těžkou poruchou autistického spektra nebo o pacienta s těžkou demencí dnes získaly notnou dávku naděje, že se jejich těžký úděl alespoň o kousek zlepší. Podobná dobrá zpráva směřuje i k držitelům průkazů osoby se zdravotním postižením. Změny navrhli poslanci Vít Kaňkovský (KDÚ-ČSL) a Alena Gajdůšková (ČSSD).

Sněmovna dnes totiž ve druhém čtení projednala návrh poslance Víta Kaňkovského (KDÚ-ČSL) na novelizaci zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Ta má zjednodušit proces výměny průkazů osoby se zdravotním postižením (ZTP) tak, aby se u držitelů, jejichž zdravotní stav je trvale nepříznivý, zbytečně neopakovaly lékařské prohlídky, které je zbytečně zatěžují a stresují.

Výměna průkazu by současně měla proběhnout automaticky bez zbytečných návštěv úřadů.

Podívejte se, kdo má nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením (OZP) a jak o něj požádat.

Call centrum Úřadu práce ČR: 800 779 900 (bezplatná linka)
e-mail: callcentrum@uradprace.cz

Viz též videospoty – rady a tipy pro pečující

Pomoc pro špatně pohyblivé lidi s demencí a rodiny s dětmi s poruchou autistického spektra

Dalších změn by se mohli dočkat pečující o lidi s demencí v pokročilém stupni, kteří májí zároveň významně sníženou hybnost a mobilitu. Ti by měli být nově zahrnuti mezi osoby, které mají nárok na kompenzační pomůcky poskytované podle zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (329/2011), respektive na příspěvek na zvláštní pomůcku (více zde).

Rovněž rodiny pečující o dítě či dospělého s poruchou autistického spektra by nově měli mít možnost čerpat příspěvek na zvláštní pomůcku, například na automobil. Dosud tyto rodiny na tento příspěvek nárok neměly. Přitom není často možné vůbec uvažovat o tom, že by taková rodina mohla cestovat veřejnou dopravou.

Seznam druhů a typů zvláštních pomůcek, na které je dávka určena, je obsažen ve vyhlášce č. 388/2011 Sb.

“Jakákoliv pomoc ze strany státu těmto rodinám dává naději, že jejich život bude aspoň o trochu jednodušší,” říká Kaňkovský, který věří, že všechny změny sněmovna schválí.

Viz též Příspěvek na auto pro osoby s autismem a příspěvek na pomůcky pro osoby s demencí. Vláda schválila změny v dávkách.

ISPV: