X
    Categories: Zprávy

BBC: EU varuje před nadměrnou spotřebou kofeinu

Větší příjem kofeinu než kolik je obsaženo v pěti espresech denně, může být nebezpečný pro zdraví. Vyplývá to z analýzy pro Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Srdeční problémy, nespavost i záchvaty paniky jsou problémy spojené s nadměrnou spotřebou kofeinu. Podle EFSA mnoho lidí konzumuje větší než bezpečné množství kofeinu, protože si neuvědomuj, kolik kofeinu jednotlivé produkty obsahují. Kofein je obsažen v čaji, kávě, energetických a nealkoholických nápojích nebo čokoládě. Bezpečné limity pro děti a těhotné ženy jsou mnohem nižší než pro dospělé. Zprávu přinesl server BBC.

EFSA měla za úkol vyhodnotit fakta o vlivu kofeinu a stanovit limity pro bezpečnou konzumaci kofeinu. Jeho zpráva uvádí, že spotřeba 400mg denně nemá u zdravých dospělých osob žádné zdravotní následky. Varuje, že mnoho lidí tuto hranici překračuje. Podle BBC přibližně třetina lidí v Dánsku, 17% v Nizozemsku a 14% v Německu spotřebuje více než 400 mg kofeinu denně.

Kolik kofeinu obsahují různé nápoje?

  • Šálek filtrované kávy – 90 mg
  • Běžný energetický nápoj – 80 mg
  • Espreso – 80 mg
  • Šálek čaje – 50mg
  • Plechovka kokakoly  – 40 mg
  • Tabulka hořké čokolády – 25mg
  • Tabulka mléčné čokolády – 10mg

Zdroj: EFSA

Mezi hlavní zdravotní problémy způsobené nadměrnou spotřebou kofeinu paří zvýšená tepová frekvence, zvýšený krevní tlak, nepravidelný srdeční tep, třes, nervozita, nespavost a záchvaty paniky.

Bezpečný limit u těhotných žen v důsledku dopadu na plod je 200 mg denně. Zpráva EFSA konstatuje, že o bezpečném limitu spotřeby pro děti existuje nedostatek poznatků. EFSA doporučuje limit 3 mg denně na každý kilogram tělesné hmotnosti dítěte. Nebylo také zjištěno žádné zvláštní riziko kombinace kofeinu a alkoholu.

 

Zdroj: BBC 

 

ISPV: