X
    Categories: Zprávy

Ministerstva chtějí transformovat některé léčebny a domovy na zařízení poskytující komplexní dlouhodobou péči

Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví návrh novely několika zákonů, který počítá s efektivním propojením zdravotně-sociálních služeb. Podle předkladatelů by se tak některé léčebny a domovy pro seniory transformovaly na sociálně-zdravotní zařízení. K návrhu nyní probíhá meziresortní připomínkové řízení.

Návrh má vyřešit aktuální problémy spojené s oddělenými systémy péče a umožnit poskytování komplexní dlouhodobé péče ve zdravotnictví, domovech pro seniory či centrech duševního zdraví, denních center nebo nemocnic.

Návrh také počítá se stanovením přísných požadavků na vybavení a personál, přičemž nesplnění těchto kritérií by bylo sankcionováno.

„Dlouhodobě usilujeme o rozšíření a zkvalitnění služeb sociální péče, k čemuž tento návrh významně přispěje. Vzájemné propojení poskytne mnohem efektivnější péči pacientům, což je pro nás to hlavní. Očekáváme, že v souvislosti s touto změnou se některé léčebny a domovy pro seniory transformují na sociálně-zdravotní zařízení a budou žádat o registraci a oprávnění poskytování péče. Na to jsme připraveni a máme také několik projektů v rámci evropských fondů. Jedná se např. o Národní plán obnovy, kde je alokováno 8,3 mld. korun. Chceme tak maximálně podpořit investice do infrastruktury zařízení sociální péče, do rozvoje infrastruktury sociálních služeb pro prevenci a poradenství,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Klienti v sociálních zařízeních aktuálně hradí stravu a ubytování, což bude platit i v sociálně-zdravotních službách.

Maximální výši stanovuje MPSV a letos se jedná o částku 560 korun denně s tím, že seniorům však musí po zaplacení těchto výdajů zůstat aspoň 15 % příjmu.

„Péče na pomezí zdravotních a sociálních služeb byla dlouho neřešeným problémem a až současná spolupráce Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí umožnila nalezení řešení. Díky tomu občané dostanou péči, kterou potřebují, a uzavře se tak mezera v zákoně, která vedla k nejistotě a strádání některých pacientů a jejich blízkých,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Zdroj: MPSV (redakčně upraveno)

ISPV: