X
    Categories: Zprávy

Předcházet chudobě se státu vyplatí, říká Schwarz. Role neziskových organizací je podle něj nezastupitelná

V Evropské unii žije téměř 119 milionů lidí na hranici chudoby a sociálního vyloučení, což je necelých 24 % všech obyvatel Unie. V tuzemsku je chudobou ohrožen každý desátý člověk. S příčinami fenoménu sociálního vyloučení v Česku už patnáctým rokem bojuje i Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN), která propojuje místní neziskové organizace a pomáhá nejen zvyšovat povědomí o situaci těch nezranitelnějších obyvatel, ale také jim sama aktivně nabízí pomocnou ruku. „Chudobě lze vždy předcházet. Státu se i z ekonomického hlediska vyplatí, aby ze svého rozpočtu podpořil chod občanských poraden a dalších sociálních služeb pro lidi v obtížné životní situaci. Jako nezastupitelnou vidím také roli neziskových organizací, které pomáhají nepřebernému množství lidí nespadnout do propasti jménem sociální vyloučení,“ uvedl předseda Karel Schwarz.

V současnosti je podle organizace obrovský problém nedostupnost bydlení. Jako jedno z možných opatření navrhuje využívání neobydlených bytů a domů jako přístřeší pro lidi bez domova, které by mělo jít ruku v ruce s rozšířením občanských poraden a sociálních služeb.

Klíčové je podle Schwarze také téma tzv. „nepodmíněného základního příjmu“, které vidí jako účinný nástroj pro návrat sociálně vyloučených do důstojného života, nebo také pomoc seniorům, kteří jsou z hlediska chudoby jednou z nejohroženějších skupin.

Organizace již patnáct let upozorňuje na konkrétní problémy spojené s chudobou. “Po celých 15 let své existence v ČR usilujeme o to, aby podpora byla lidem co nejblíže místu, kde žijí. Proto spolupracuje s městy a obcemi a pomáháme jim v tom, aby mohla lidem poskytovat nezbytné informace a nabízet řešení jejich často svízelných životních problémů,” vysvětluje předseda Karel Schwarz. Sdružení podle něj obhajuje zájmy lidí v nouzi a umožňuje, aby veřejnost a politici slyšeli hlas lidí se zkušeností s chudobou a sociálním vyloučením. Organizace proto uspořádala například několik národních setkání lidí se zkušeností s chudobou a sociálním vyloučením, kde se otevřel prostor pro bezprostřední zpětnou vazbu poskytovatelům sociálních služeb přímo od jejich příjemců. “Obdobné setkání proběhlo také na celoevropské úrovni v Bruselu, kde se mu dostalo velkých ohlasů”, dodává Schwarz.

 

ISPV: