X
    Categories: Zprávy

Sněmovna schválila zvýšení příspěvku na zaměstnance se zdravotním postižením

Poslanecká sněmovna v pátek 6. listopadu 2019 po dlouhém vyjednávání konečně schválila poslanecký návrh na zvýšení příspěvku na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Příspěvek se navýší o 800 korun na 12 800 korun na jednoho zaměstnance. Cílem navrhované novely zákona o zaměstnanosti je alespoň částečně kompenzovat dopady zvýšení minimální mzdy pro organizace, které tyto osoby zaměstnávají. Celkový odhadovaný náklad navýšení bude činit přibližně 300 milionů korun ročně. Novela nyní poputuje do Senátu.

„Jsme rádi, že se povedlo příspěvek zvýšit. Touto iniciativou jsme naplnili dohodu tripartity o dorovnání důsledku zvýšení minimální mzdy u zaměstnávání lidí se zdravotním postižením, kterým stát podporuje jejich zaměstnávání,“ řekla poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD), která byla jednou z předkladatelek návrhu.

Část prostředků na navýšení se podle Gajdůškové vrátí státu v podobě odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Současně zaměstnaní lidé se zdravotním postižením nebudou pobírat příspěvek v nezaměstnanosti. Bez navýšení příspěvku hrozí omezení pracovních míst pro zdravotně postižené a jejich propad do nezaměstnanosti. Pro srovnání, na jednoho nezaměstnaného stát vyplatí zhruba 207 tisíc korun za rok. “Navrhované navýšení znamená 9 600 korun za rok. Toto opatření se určitě vyplatí,” dodala Gajdůšková.

Pro osoby se zdravotním postižením má zaměstnání i významnou rehabilitační a sociální úlohu. Jejich začlenění do společnosti je důležité pro ně i pro společnost jako celek. Lidem s handicapem i těm, kteří pro ně pracovní místa vytvářejí, zejména družstvům a dalším zaměstnavatelům, patří respekt a obdiv, i naše velká podpora, uvedla Gajdůšková.

Zaměstnávání lidí se zdravotním postižením je pro ně samotné velmi důležité. „Pro nás nejde jen o způsob obživy ale také o možnost začlenit se do společnosti. Práce nás nutí naučit se spoustu věcí, které bychom se jinak ani nenaučili“, řekla ředitelka organizace Prosaz Iveta Pešková.

„Jako hlavní předkladatelka jsem ráda, že se ukázalo při hlasování o tomto návrhu, že má širokou podporu ve sněmovně. A děkuji za ni za všechny, kterých se zákon týká,” řekla Gajdůšková.

Po zkušenosti s dlouhým legislativním procesem při projednávání potřebného opatření návrh zákona obsahuje i zmocnění vládě k odpovídajícímu zvýšení příspěvku při předpokládaném dalším navýšení minimální mzdy. Vláda tak bude moci v budoucnosti neprodleně splnit svůj závazek z tripartity vůči osobám se zdravotním postižení při předpokládaném dalším navýšení minimální mzdy, uvádí v tiskové zprávě ČSSD.

 

ISPV: