X
    Categories: Zprávy

V jaké výši přispívá VZP na sluchadla?

Otázka: “V jaké výši přispívá VZP na sluchadla? Měl bych samozřejmě zájem mít sluchadla co nejlepší, ale jako důchodce nemohu moc doplácet.” Odpověď: Výše úhrad zdravotnických prostředků včetně sluchadel je určena platnou legislativou (zákon č. 48/1997 Sb., příloha č. 3, oddíl C) a VZP stejně jako ostatní zdravotní pojišťovny hradí pouze legislativou nastavenou výši příspěvku. Zdravotní pojišťovny přispívají na zakoupení sluchadel pro vzdušné vedení jednou za 5 let, a to pro pacienty se sluchovou vadou od 30 dB SRT.

U dětí do 18 let včetně činí úhrada pojišťovny 10 000,40 Kč na jedno sluchadlo. V případě, že je dětem ordinováno lékařem i sluchadlo na druhé ucho, pojišťovna hradí totožnou částku i na druhé sluchadlo. U dospělých pacientů od 19 let je stanovena úhrada na 7 000,05 Kč za jedno sluchadlo. Sluchadla na obě uši jsou hrazena v případě potřeby dospělým hluchoslepým klientům.

Sluchadlo nemůže předepsat praktický lékař, ale jen specialista – smluvní lékař odbornosti foniatrie nebo smluvní lékař odbornosti otorinolaryngologie, který vlastní osvědčení Společnosti ORL opravňující jej k přidělování sluchadel hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

Sluchadla, příslušenství a ostatní foniatrické pomůcky se předepisují na speciální Poukaz na foniatrickou pomůcku. Lékař zde musí přesně uvést kód příslušné indikační skupiny s maximální úhradou pojišťovny a konkrétní kód navrhované foniatrické pomůcky. Výběr přitom není jednoduchou záležitostí. K dispozici jsou jak sluchadla, na která není třeba doplácet, tak sluchadla s různou výší doplatku. Ta finančně náročnější často disponují i funkcemi, které nejen kompenzují sluchovou vadu, ale mohou zajistit lepší komfort uživatele. Jedná se např. o voděodolná sluchadla či sluchadla umožňující komunikaci s tzv. chytrými telefony. Protože však zdravotního účelu, jehož má být poskytnutím sluchadla dosaženo, lze docílit i sluchadly levnějšími, je úhrada z veřejného zdravotního pojištění omezena na ně.

Sluchadlo s doplatkem může lékař předepsat pouze po dohodě s pacientem.

 

ISPV: