X
    Categories: Zprávy

Žít doma: Česká televize vysílá spotovou kampaň na podporu péče doma

„Většina z nás chce žít doma, i když na vše sami nestačíme. Nedokážeme si představit, jak to zvládneme. Žít doma může pomoci pečovatelská služba zitdoma.cz.“ Propagační spot Institutu sociální práce, z.s. s tímto sdělením se v následujících dnech bude objevovat ve vysílání České televize. Stane se tak v rámci podpory charitativních a osvětových projektů. Jednou z podmínek schválení žádosti o odvysílání spotové kampaně je celospolečenská naléhavost a závažnost tématu.


Vývoj událostí posledních týdnů jasně ukazuje, jak moc je důležité mít možnost ŽÍT DOMA, i když se staneme závislými na pomoci druhých, a nebýt izolován v ústavním zařízení, typu domov pro seniory, koncentrující větší počet těch nejzranitelnějších lidí. Přitom není nutné, aby břímě péče nesla doma pouze rodina opečovávaného. „Terénní pečovatelky a pečovatelé, víc než kdykoliv před vyhlášením nouzového stavu, prokázali, že jsou schopní účinné pomoci i za zcela mimořádných okolností. Jejich zkušenosti, instinkt, zdravý selský rozum a obrovská loajalita ke klientům fungují i v těchto dnech perfektně. Většina pracovníků pečovatelských služeb nezaváhala riskovat vlastní zdraví a dál vykonává neocenitelnou službu statisícům lidí této země. A to i přesto, že stát reaguje na potřeby spojené s výkonem jejich práce s velkým zpožděním anebo vůbec,“ upozorňuje Jakub Čtvrtník, předseda a odborný garant projektů Institutu sociální práce.

„Sdělení spotu vychází z výsledků našeho průzkumu, který říká, že 8 z 10 Čechů si přeje dál ŽÍT DOMA, i když se stanou závislí na pomoci dalších osob. Mnozí si ale nedovedou představit, zda by to bylo možné a kdo by jim v tom mohl pomoci,“ doplňuje lektorka Institutu a sociální pracovnice Karolína Harries.

Institut sociální práce děkuje hlavnímu mediálnímu partnerovi, České televizi, za příležitost informovat veřejnost o tom, že ŽÍT DOMA lze a že v tom může pomoci například pečovatelská služba.

 

Zdroj: Žít doma

 

ISPV: