X
    Categories: Zprávy

Ivan Gabal: Svět roku 2021 se opět aktivně děje, neměli bychom zaspat

Sociolog Ivan Gabal se zamýšlí nad zahraničně politickým děním a výzvami pro rok 2021.
___________

Agend se nahromadilo hodně.

USA

Navzdory lamentacím nad vnitřní demokratickou krizí USA a obhajování/zavrhování Donalda Trumpa, směřují Spojené státy k nové administrativě:

  • Volbami Američané potvrdili zdravou schopnost korekce nezdravých poměrů, i v takto polarizované situaci, a v komplikovaném konfederačním volebním systému nadřazení jednotlivých států a hlasování sboru volitelů (Electoral College). D. Trump nedostal šanci.
  • Jeho pokus volby potlačit odmítnutím korespondenční volby nebo právně zvrátit, zvládly instituce právního státu bez větších problémů, včetně vyšetřování násilného pokusu narušit hlasování Kongresu. Citelné šrámy na pověsti, důvěryhodnosti a síle demokratické tradice USA sice zůstanou, protože to nebyla zas až taková kostýmovaná opereta, jak vypadala, ale právo se nakonec prosadí.
  • Americká společnost zůstává rozdělená, ale s úbytkem antagonizace sociálními sítěmi, se otevírá prostor pro dialog. Záleží zda nová administrativa půjde více cestou posilování koheze společnosti, nebo navíc cestou hlubších institucionálních a právních reforem k modernizaci poněkud těžkopádného systému americké demokracie a právního státu.
  • J. Biden skládá silnou, centristickou administrativu z nejschopnějších lidí z obou stranických táborů. USA se vrátí i do mezinárodní arény a do agend klimatické dohody, nukleárních jednání s Iránem, zvýšených nároků na evropskou politiku a obranu, na Blízký východ a nepoleví s Čínou, kde my zůstáváme spíše rozdělení. Americké volby rozhodně nebyly jen o vnitřní politice a D. Trumpovi. Počítejme s tím.

Německo

  • Letos definitivně končí éra Angely Merkelové. To je druhá velká změna. Její hlavní směry politiky v Evropě, vůči Rusku, Číně i USA ale nezmizí, spíše zesílí. Kancléřka původem z NDR ještě brala historické ohledy na rozdělení Východ/Západ v Německu i v Evropě. Nevyjímaje naše postavení a vztah k V4.
  • Nástupce v čele CDU je zkušený politik. Prošel německou i evropskou parlamentní politikou, zná ji zevnitř. Německo bude brát podstatně méně ohledy na slabosti ostatních a na minulost a historické reálie rozdělené Evropy po 2. válce. Bude hodně záležet na složení nové vládní koalice po volbách. V případě koalice CDU se Zelenými lze domyslet směr vývoje a je třeba, aby si česká politická scéna svými skeptickými evropskými a klimatickými postoji nezavírala cestu k dialogu a spolupráci s Berlínem předem a z ideologických pozic.
  • Změna bude i v evropské politice, více proaktivním směrem, na právních, hospodářských i hodnotových základech EU, k USA, k Rusku, k Číně, Asii i k Africe.
  • I nové vedení CDU bude nejspíše centristické, hodnotově a ideově otevřené.

Rusko

  • Návrat Navalného do Moskvy z léčení po travičském pokusu o jeho zavraždění, je a bude významný bod vývoje. Tím že byl Navalnyj zatčen, se ihned stal uznaným hlavním politickým vyzyvatelem upadajícího Putina. Připomeňme Václava Havla, uvězněného počátkem roku 1989. Nikdo nu nedával naděje proti komunistické moci, vybavené všemi silovými a justičními prostředky. A přesto stál koncem roku v čele státu.
  • Rusko pod Putinem zraje do velkého bezpečnostního, hospodářského a sociálního problému, který není bez vnitropolitické změny řešitelný. Toto je třeba Putinovi jasně sdělit.
  • Sice nejsme těmi, kdo věci v Rusku vyřeší, ale máme velký kredit Rusů za to, kam jsme se demokracií a poměry dokázali dostat. Neměli bychom být těmi, kdo budou agonii Putinova režimu legitimizovat a Rusy poškozovat. Nemáme s Ruskem žádnou politickou bilaterální agendu. Míjíme se ve všech tématech, od historie po současnost, přes Ukrajinu, vraždu pasažérů MH-17 až po Navalného. Máme ale přirozený a geopolitický zájem na právech a podmínkách života obyčejných Rusů žijících v Rusku nebo u nás.

Bělorusko

  • Ruskem udržovaný režim v Minsku, kde diktátor Lukašenka zfalšoval volby a odmítá vést dialog s opozicí, která volby zřetelně vyhrála. Bělorusko nakonec patrně neudrží ani pořádání hokejového mistrovství. A měli bychom si všimnou, že realizační silou nátlaku sice je německý koncern Volkswagen, který odmítl mistrovství sponzorovat. VW ale nakonec realizoval především společnou a celkovou unijní politickou pozici Evropy, odmítající volební podvod a represe vzdorujících občanů. Díky Škodě Auto má váhu i česká pozice udržující společný postoj EU k Bělorusku. A bylo a je dobře, že ji ministr zahraničí dokázal artikulovat.

Globální pandemie vyžaduje globální řešení

Naše obrana před pandemií je stále více svázána s vahou a schopnostmi EU ve vakcinaci. Zároveň je stále patrnější, že globálnost pandemie nás také propojuje s dalšími zeměmi a kontinenty jako Afrika, které na vakcínu pro chudobu a desorganizaci nedosáhnou a mohou se stát zdrojem další vlny globální pandemie. Jde – pro nás – o nový poznatek a imperativ, který by nás měl vést k větší angažovanosti v rozvojových programech a pomoci, jako stát, jako člena EU, a v našem vlastním zájmu.

 

Převzato z blogu Gabal.cz se svolením autora.

 

ISPV: