X
    Categories: Zprávy

Divadelní tvorba jako příležitost být sám sebou v zářijovém dvojčísle Sociálních služeb

Hledání možností kreativního vyjádření lidí s postižením a jejich následná adaptace a integrace do společnosti prostřednictvím umělecké tvorby je podstatou umělecké tvorby ve specifické skupině lidí. Jak podporovat tvůrčí práci v integrované skupině? Jak mezi sebou herci profesionálové a herci s postižením komunikují? Nejen o tom se můžete dočíst v článku Divadelní tvorba jako příležitost být sám sebou od Vladimíra Nováka, podle něhož je nejdůležitějším aspektem při takovéto práci smysluplný, otevřený a upřímný dialog.

Druhým dílem pokračuje s tématem etické a na člověka orientované komunikace s osobami s handicapem lektorka Institutu vzdělávání APSS ČR Markéta Vaculová. Ve druhém díle se zabývá tím, jak přistupovat k člověku s mentálním postižením, který má charakteristické individuální potřeby, jež je nutné rozvíjet a podporovat. Je však podle ní nutné, aby byl pracovník schopen oddělit, kdy bude v kontrolním a kdy v podpůrném přístupu, aby nedocházelo u některých klientů k závislosti na sociální službě.

„Pokud by se mi podařilo svůj mandát v Senátu obhájit, chtěla bych se zaměřit mimo jiné na valorizaci příspěvku na péči ve všech stupních,“ říká senátorka Emilie Třísková. A právě Emilie Třísková nám poskytla moc milý rozhovor, který v zářijovém dvojčísle najdete.

Obsahem nového čísla časopisu je i spousta dalších článků a zajímavostí ze světa sociálních služeb a my z redakce přejeme příjemné čtení.

 

Ing. Petra Cibulková
tisková mluvčí APSS ČR a šéfredaktorka časopisu Sociální služby

 

Ilustrační foto: Pixabay.com

 

ISPV: