NRZP: Ošetřovatelské volno by mělo trvat šest měsíců. Souhlas zaměstnavatele může přinášet problémy

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení novelu zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Tento zákon obsahuje tzv. ošetřovatelské volno. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (NRZP ČR) požadovala, aby ošetřovatelské volno bylo šest měsíců, což je podle ní prakticky minimální doba pro vyřízení a přiznání příspěvku na péči. Kontroverzním ustanovením je podle NRZP také to, že volno lze poskytnout až po souhlasu zaměstnavatele. Mohou totiž nastat situace, kdy zaměstnavatel takové volno neudělí. Pokud by zaměstnanec nenastoupil do práce z důvodu péče, mohl by jej propustit pro neomluvenou neúčast v zaměstnání.

Ošetřovatelské volno by mohli využít lidé, kteří jsou zaměstnaní a musí okamžitě začít pečovat o rodinného příslušníka, například z důvodu úrazu, nemoci a podobně. O zákonu se ještě bude jednat na Výboru pro sociální politiku a potom samozřejmě ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně. 

NRZP ČR také navrhla narovnání nemocenských dávek u pracujících starobních důchodců a pracujících příjemců invalidního důchodu ve III. stupni. Ti mají dnes na rozdíl od ostatních zaměstnanců nárok na vyplácení nemocenských dávek pouze 70 dní. Tito lidé platí do sociálního systému stejně jako ostatní zaměstnanci a podle NRZP je diskriminující, že tyto dvě skupiny nemají stejný nárok na dávky nemocenského pojištění, jako ostatní pracující.

 

Zdroj: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR