Ve službách chybí dva tisíce pracovníků. MPSV chce zrychlit přijímání zaměstnanců z Ukrajiny

V Česku je rekordně nízká nezaměstnanost, nejnižší od roku 1997 a také nejmenší v celé Evropské unii. Zaměstnavatelům chybějí pracovníci, možnosti hledají v zahraničí. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Problémem jsou ale také sociální služby. Podle ministerstva práce a sociálních věcí v současnosti chybí okolo dvou tisíc zaměstnanců v sociálních službách, kteří by se starali o seniory a hendikepované. Současným problémem je dlouhé vyřizování povolení. MPSV chce proto zjednodušit přijímání pracovníků z Ukrajiny. „Zdravotní sestra z Ukrajiny, která chce v Česku pracovat, potřebuje dlouhodobé vízum na dva roky. Nicméně na něj čeká téměř rok. Nově by měla do ČR přijet na tříměsíční schengenské vízum a nastoupit do zaměstnání. Její zaměstnavatel by současně požádal o dlouhodobé vízum. Až budou dokumenty po pár měsících připravené, sestra si pro ně dojede do vlasti,“ popsala ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová navrhovaný program, který by měl zjednodušit přivážení pracovních sil z Ukrajiny i do jiných oborů. Dodala, že upravit by se mohla také pravidla podávání hromadných žádostí o pracovníky. Zkrátit by se měly vyřizovací lhůty v Česku i v Kyjevě či ve Lvově. “Jako zaměstnavatelé potřebujeme, aby tu lidé byli do 90 dnů od podání žádosti. Dnes je čekací lhůta na to, aby žadatel mohl ve Lvově podat žádost 85 dní, což je velmi dlouhé,” uvedla viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková, která s ministryní minulý týden Ukrajinu navštívila.

V ČR pracuje okolo 374 tisíc lidí ze zahraničí. Z nich kolem 280 tisíc pochází z EU a 94 tisíc ze států mimo společenství. Z Ukrajiny přijelo za prací na 70 tisíc lidí. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je garantem v projektu Režim Ukrajina firmy mají o zaměstnávání ukrajinských pracovníků obrovský zájem. Počet volných pracovních míst využitelných pro Režim Ukrajina u nás převyšuje o téměř 40 tisíc počet uchazečů, které úřady práce evidují. Už k 30. dubnu letošního roku byla vyčerpaná kvóta 1096 žádostí na měsíc červenec. Firmy ale musí čekat na nové zaměstnance z Ukrajiny až půl roku od podání žádosti. Než ji vůbec mohou podat, musí místo držet 30 dnů v nabídce jen pro tuzemské uchazeče. 

Povinnost přednostně nabízet tuzemským pracovníkům je podle Svazu v dnešní situaci zbytečná a jen prodlužuje dobu, než mohou firmy místo nabídnout cizinci a začít půlroční přijímací proces. Svaz proto chce tuto povinnost zrušit.

Obecně mají zaměstnavatelé největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, kuchaře nebo svářeče, řezače plamenem a páječe. 

 

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí