Více než dvě třetiny obyvatel jsou spokojeny se svým životem. Nejvíce voliči Pirátů, nejméně KSČM. Spokojenost klesá s věkem

Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku 2017 se tento nárůst zastavil a opět se začal mírně zvyšovat od června 2018. Spokojenost se životem roste s klesajícím věkem, s rostoucím vzděláním a zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti. Spokojenost se životem se zvyšuje spolu se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání, se zvyšujícím se příjmem domácnosti respondenta, se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v ČR a s rostoucí spokojeností s politickou situací.

Spokojenost se životem se naopak snižuje spolu s rostoucím věkem. Podle politické orientace na škále od levice po pravici vyšší míru spokojenosti vykazují ti, co se identifikují s pravicí nebo pravým středem, naopak nižší míru spokojenosti vykazují ti, kdo se jednoznačně řadí na levici.

Z hlediska voličských preferencí spokojenějšími jsou voliči Pirátů, naopak méně spokojeni jsou voliči KSČM a rozhodní nevoliči.

Z hlediska ekonomické aktivity jsou více spokojeni se svým životem kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, podnikatelé či samostatně činní a studenti. Naopak méně spokojeni či více nespokojení se cítí být nezaměstnaní a důchodci.

Z hlediska rodinného stavu jsou méně spokojení ti, kdo jsou ovdovělí nebo rozvedení, naopak spokojenějšími jsou lidé doposud svobodní.

Více informací.

 

Zdroj: Centrum pro výzkum veřejného mínění

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.