O dávky lze žádat i poštou, e-mailem, datovou schránkou nebo přes e-identitu

Pokud lidé chtějí požádat o některou z nepojistných sociálních dávek, mohou vyplněné žádosti včetně příloh podávat i přes podatelnu úřadu práce, poštou či elektronicky, především prostřednictvím emailu se zaručeným elektronickým podpisem, datové schránky nebo přes Národní identitní autoritu (máte-li občanku s čipem). Především na začátku nového čtvrtletí se tak můžete vyhnout čekání ve frontách. Žádat můžete zejména o dávky státní sociální podpory.

Na webu jsou vzory vyplněných formulářů s detailně uvedenými návody, které lze najít i na všech pobočkách úřadu práce. Pokud bude třeba cokoli doplnit nebo upravit, úředníci vás sami písemně zkontaktují. Formuláře lze stáhnout, vyplnit a odeslat na Portálu MPSV.

V případě rodičů s malými dětmi, těhotných žen nebo osob se zdravotním postižením apod. pomůžou s jejich rychlejším odbavením pracovníci informačních center či asistenti prevence kriminality.

Lze se také objednat na určitý termín, online či telefonicky, viz kontakty na příslušné pracoviště.

Informační centra a call centrum

Na vybraných pracovištích fungují informační centra, kde vám pomůžou s vyplněním žádostí, případně vám poradí přímo pracovníci, ke kterým jste si přišli žádost podat.

Operátoři Call centra jsou k dispozici denně v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 15 hodin a v pátek od 8 do 13 hodin na telefonním čísle 844 844 803.

Zájemci mohou své dotazy posílat také elektronickou cestou na e-mail kontaktni.centrum@mpsv.cz či callcentrum@mpsv.cz.

Volat či psát do call centra lze i v případě zprostředkování zaměstnání, evidence na úřadu práce, podpory v nezaměstnanosti nebo rekvalifikace. Pokud někdo potřebuje řešit konkrétní záležitosti, je třeba obrátit se na příslušné kontaktní pracoviště.

Směrem k digitalizaci

Úřad práce chce omezit nutnost osobní návštěvy a uspořit čas klientů i zaměstnancům úřadu, kteří se pak mohou více věnovat těm, kteří potřebují konkrétní rady.

V průběhu roku 2019 úřady práce elektronickou cestou přijaly zhruba 40 tisíc žádostí.