Cenu Olgy Havlové za rok 2020 obdržela Martina Půtová za osvětu a pomoc lidem s popáleninami

Martina Půtová žije v Plzni, na konci roku 2013 utrpěla popáleninový úraz chemikálií, při kterém měla zasažený obličej, ruce a nohy. Zároveň přišla i o zrak. Následující dny bojovala o život, v nemocnici strávila několik měsíců. Absolvovala řadu operací a transplantací, celkově léčba trvala téměř tři roky. Bojovala s jizvami na těle i na duši, učila se s nimi žit.

V roce 2018 stála Martina u zrodu projektu Burn Fighters, který nabízí pomoc a podporu lidem po úrazech popálením. Přibližně ve stejné době se Martina zapojila rovněž do projektu Návštěvy potmě, který propojuje nevidomé s osamělými seniory.

Udělení Ceny Olgy Havlové novou držitelku velmi potěšilo. Věří, že to pomůže i k rozšíření povědomí o jejím projektu a tématu popálenin mezi veřejností: „Na začátku byla pouze myšlenka platformy, kde by popálení mohli sdílet své pocity a předávat si zkušenosti a informace.  Pokud máte někoho, kdo vás po propuštění z nemocnice podpoří, doporučí různé pomůcky či kontakty na fyzioterapie nebo lázně, na základě vlastní zkušenosti poradí s následnou péčí o jizvy, je to k nezaplacení. Snažíme se, aby na to lidé, kteří prožijí něco podobného, nebyli sami. Už jen pocit, že je tu někdo, kdo zažil to samé, zvládl to a má vcelku normální život, dodá podle mě velikou sílu a motivaci,“ říká Martina Půtová.

Cenu veřejnosti obdržel Vladimír Mikuláš z Prahy, spolupracovník organizace ALSA, z.s.

Tatínek dvojčat onemocněl amyotrofickou laterální sklerózou krátce před svatbou. Přestože je upoutaný na vozík, spolupracuje s nadací ALSA a pomáhá lidem s touto nemocí, ať už osvětou či speciálním cvičením na podporu dýchání. Nafotil též charitativní kalendář a pro nadaci získal sponzory. Po celou dobu své vlastní nemoci je v písemném kontaktu s jinými nemocnými a dává jim naději a povzbuzení. I když se jeho nemoc zhoršuje, je jeho mottem „Dokud je dech, je život.“

Slavnostní udělení ceny se uskutečnilo 15. června v Rezidenci primátora hl. m. Prahy. Vystoupila šansoniérka Sylvie Krobová, moderoval Martin Churavý.