Dvanáct metrů vysokou a více než pět tun těžkou dominantu veřejného prostoru u vstupu do stanice metra Florenc poškodila dlouhodobě zatékající dešťová voda. Technologie hl. m. Prahy (THMP) nyní zajistí jejich opravu.

„Správce veřejného osvětlení a veřejných hodin, pražská městská společnost Technologie hlavního města Prahy, v minulých dnech prostor oplotila a za asistence výškové techniky odborně sejmula celou konstrukci, která projde kompletní renovací. Renovovat se budou hodiny včetně opravy hodinového stroje a najdeme adekvátní náhradu tabule světových časů, jejíž technologie je poplatná vzniku díla ve druhé polovině osmdesátých let minulého století. Jde o unikátní kus a v příštím roce se vrátí zpět na své místo,“ upřesňuje radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

„Bohužel není v bezprostředním okolí této dominanty funkční odvod dešťové vody,“ uvádí důvody špatného technického stavu předseda představenstva THMP Tomáš Jílek a pokračuje: „V rámci plánované obnovy námi spravovaných hodinových strojů jsme se chystali opravit i ten na Forenci. Našim pracovníkům se ale nezdál technický stav ocelové plastiky, která hodiny drží v desetimetrové výšce. Po provedení sondy do základů a revizním statickém posudku jsme se rozhodli monument z bezpečnostních důvodů preventivně sejmout. Ocelová plastika potřebuje také celkovou rekonstrukci. Podepsali se na ní nejen vandalové, ale zejména dešťová voda zatékající do základů.“

THMP nyní zahájí projektovou přípravu revitalizace prostoru tak, aby se po obnově monumentu a jeho návratu na původní místo neopakovala degradace špatným odvodněním. „Budeme muset zahájit standardní projektovou přípravou, samozřejmě včetně konzultací s památkáři a správci veřejného prostoru a navrhnout vhodné úpravy. Oprava, případně výroba repliky původní konstrukce, také potrvá, hodiny doplněné tabulí světových časů by se tak na místo mohly vrátit ve druhé polovině roku 2021,“ odhaduje Tomáš Jílek.