Evropskou cenu za literaturu získala Lucie Faulerová za román Smrtholka. Má také nominaci na cenu Magnesia Litera

Mezi letošními laureáty Ceny EU za literaturu je i česká spisovatelka, redaktorka a scenáristka Lucie Faulerová. Rodačka z Pardubic byla oceněna za román Smrtholka (Torst, 2020) – “rodinnou mozaiku o třech sourozencích a touze žít svůj vlastní život navzdory temnotě”. Hlavní hrdinka jejího druhého románu se vyrovnává s několika tragickými rodinnými událostmi, které se mohou zdát nepochopitelné, a snaží se najít jejich příčinu (anotace níže). Kniha je překládána do španělštiny a byla nominována na cenu Magnesia Litera, jejíž vítěz bude vyhlášen 8. června 2021. Za Českou republiku se v minulosti laureáty stali Tomáš Zmeškal (2011) a Jan Němec (2014) a Bianca Bellová (2017). Slavnostní předání cen proběhne koncem září v Bruselu.

Lucie Faulerová (*1989) vystudovala bohemistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Je mimo jiné spolu s významnou českou konceptuální umělkyní Kateřinou Šedou spoluautorkou knihy Brnox. Průvodce brněnským Bronxem: Akce Kateřiny Šedé, která získala v roce 2016 Cenu Magnesia Litera v kategorii žurnalistika (více viz níže).

Pozornost čtenářů i kritiků upoutala debutovým románem Lapači prachu (Torst, 2017), který byl nominován na cenu Magnesia Litera za rok 2017 a také na cenu Jiřího Ortena pro autory do 30 let. Jde o nesentimentální a drásavou prozaickou výpověď o dnešní mladé ženě – o jejím „ne vztahu“ k dětem a k mateřství, jež je únikem ze samoty a dosažením doživotní moci ovládat někoho druhého. Kniha vyšla v roce 2020 ve španělštině a brzy bude vydán německý překlad. V roce 2020 se zúčastnila programu Českého centra v New Yorku přispěla povídkou do sbírky povídek “Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být” (Česká centra, Odeon 2020). Poslechněte si rozhovor s Lucií Faulerovou o literatuře i spolupráci s Kateřinou Šedouna na ČRO Vltava https://vltava.rozhlas.cz/nechci-byt-grafoman-rika-uspesna-debutujici-spisovatelka-lucie-faulerova-7297241

Cen EU za literaturu jsou udělovány spisovatelům a spisovatelkám ze 41 evropských zemí. Účelem ceny je poukázat na bohatství současné evropské literární tvorby a zviditelnit autory na mezinárodním knižním trhu.

Udílení cen je organizováno Evropskou komisí, Radou evropských spisovatelů, Federací evropských vydavatelů a Evropskou federací knihkupců.

Smrtholka (Deathmaiden, Torst, 2020)

Hlavní hrdinka druhého románu Lucie Faulerové se vyrovnává s několika tragickými rodinnými událostmi, které se mohou zdát nepochopitelné, a snaží se najít jejich příčinu. Cestu vpřed však nelze zvládnout bez ohlédnutí. V důsledně rytmizované próze vycizelované do mimořádné stylové čistoty nás mladá dívka, zasažená rodinnou tragédií i vlastním svědomím, uvádí do prostředí tří sourozenců, které nevysvětlitelně opustila matka, zasáhla nemoc, a přesto v uzavřené buňce rodiny zůstalo díky otci i sourozeneckému poutu prostředí nabízející východisko pro toho, kdo je ochoten je přijmout. Zdá se, že nejtěžší boj je třeba vybojovat ve vlastní hlavě, nabízenou lásku akceptovat, a spolu s ní i vyrovnání s vnitřními démony odmítání a viny. Přestože nastíněný děj nevzbuzuje příliš optimismu, i na takto dramaticky vykolíkovaném poli dala autorka vyrůst humoru, který charakterizuje postavy, jejich vztahy či nepřeberné množství sebepoznávacích metod a návodů na ideální život.

Lapači prachu (Torst, 2017)

Románový debut Lucie Faulerové je nesentimentální a drásavá prozaická výpověď o dnešní mladé ženě – o jejím „ne vztahu“ k dětem a k mateřství, jež je únikem ze samoty a dosažením doživotní moci ovládat někoho druhého. Jsme svědky postupně vyjevovaného komplikovaného sesterského vztahu, mezilidské poziční bitvy plné opakovaných prostředků, pastí a nášlapných min. Střetávají se zde dva přístupy k životu – život mateřský jako naplnění a život opevněný proti „vetřelcům“ zvenčí. To, co je považováno za normu, a to „nenormální“. Hlavní hrdinka se postupně propracovává k nevyřčené a vnitřně potlačované pravdě, za níž její matka dostane dlouholetý trest vězení, dcera v útěku před sebou samou a před skutečností ji nenavštěvuje a deformuje při tom v sobě celou minulost i přítomnost v nevyřčeném pocitu viny. Jde o nelíbeznou, hlubokou, věrohodnou a napínavou prózu, v otevřenosti výpovědi odvážnou.

Brnox. Průvodce brněnským Bronxem: Akce Kateřiny Šedé

Vyloučenou lokalitu v samotném centru Brna publikace nemapuje po jednotlivých domech, ale spíš po tématech, v deseti barevně odlišených trasách (bílá – víra a tradice, žlutá – gurmánská trasa, oranžová – nákupní trasa, růžová – dětská trasa, červená – historicko-futuristická trasa, fialová – holocaust, zelená – flóra a fauna, modrá – kultura a sport, šedá – vesnice uprostřed města, černá – noční trasa). Každá z tras obsahuje deset netradičně a nečekaně pojatých bodů. Plus jeden tip na výlet. Díky těmto zastavením podávají autoři průvodce plastický obraz lokality, o které si skoro každý něco vyhraněného myslí, ale málokdo ji zná. Kniha vznikla na základě projektu Kateřiny Šedé, která v ulicích Brnoxu prováděla roční terénní výzkum. Při práci na knize se s ní sešli publicista Aleš Palán, bohemistka Lucie Faulerová, grafička Kristína Drinková a mnozí další.

Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být: Sborník povídek

Jak čeští povídkáři prozaicky zhodnocují stav nouze? Jak se karanténa, izolace a nečekaná absolutní proměna životů lidí zrcadlí v jejich tvorbě?Sedmnáct povídek o různých aspektech, projevech důsledků pandemie a jiných výjimečností všední každodennosti … Antologie výběru příběhů a textů vzniklých pro Česká centra, která oslovila české autory se specifickou vazbou na danou zemi (Izrael, Japonsko, Německo, Rakousko, Rusko, Řecko a USA).

V roce 2021 Cenu EU za literaturu získalo 13 vybraných zemí:

  • Albánie: Enkel Demi (pen name Tom Kuka), Flama (Calamity)
  • Arménie: Արամ Պաչյան (Aram Pachyan), P/F (P/F)
  • Bulharsko: Георги Бърдаров (Georgi Bardarov), Absolvo te (Absolvo te)
  • Česká republika: Lucie Faulerová, Smrtholka (Deathmaiden)
  • Island: Sigrún Pálsdóttir, Delluferðin (Runaround)
  • Lotyšsko: Laura Vinogradova, Upe (The River)
  • Malta: Lara Calleja, Kissirtu kullimkien (You Have Destroyed Everything)
  • Nizozemsko: Gerda Blees, Wij zijn licht (We are light)
  • Portugalsko: Frederico Pedreira, A Lição do Sonâmbulo (The Sleepwalker Lesson)
  • Srbsko: Dejan Tiago Stanković, Zamalek (Zamalek)
  • Slovinsko: Anja Mugerli, Čebelja družina (Bee Family)
  • Švédsko: Maxim Grigoriev, Europa (Europe)
  • Tunisko: أمين الغزي (Amine Al Ghozzi), زندالي ليلة 14 جانفي 2011 (Zindali, the night of 14 january 2011)

Foto: Ondřej Lipár, archiv Lucie Faulerové