MPSV: Byznys s chudobou roste, státní dávky na bydlení loni přesáhly 12 miliard

Výdaje na dávky na bydlení v posledních letech každoročně rostou. Loni stát vyplatil na příspěvcích a doplatcích na bydlení přes 12 miliard korun. V roce 2012 to bylo celkem 7,4 miliardy korun. Zhruba tolik se vyplatilo letos od ledna do července. Vyplývá to ze zpráv úřadu práce o vyplácených dávkách za jednotlivé roky. Letos v prvním pololetí lidé v tísni na bydlení dostali 6,3 miliardy, loni šest miliard.

Podle zpráv úřadu práce za zvyšováním výdajů byl v minulých letech růst počtu nezaměstnaných a zhoršování situace rodin.

Ministerstvo práce nyní chystá novelu, která by dávky na bydlení v ubytovnách ještě snížila. Nově by tam náklady na bydlení, podle nichž se doplatek vypočítává, neměly překročit 70 procent úředně stanovených nákladů za byt. Dosud to bylo 90 procent. Platforma pro sociální bydlení proti tomu protestuje. Opatření podle ní dopadne nejvíc na ty nejchudší, ne na podnikatele s ubytováním.

Ministerstvo práce plánovalo v dávkách na bydlení ale i větší změny. Místo dvou se měla podle záměru začít v budoucnu vyplácet jen jedna. Se sloučením nynějšího příspěvku a doplatku na bydlení počítala chystaná koncepce sociálního bydlení. Jestli z další verze materiálu opatření nevypadne, není teď jasné.

 

Zdroj: aktualne.cz (MPSV)