Ochrance.cz: “Přepočítání” a zajištění důchodu – typický případ ochránkyně

Nesprávně vyměřené starobní a invalidní důchody nebo jejich nepřiznání ze strany úřadů. To jsou jedny z nejčastějších problémů, se kterými lidem pomáhá veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Ze strany úřadů se přitom nejedná o úmysl, ale často o chyby pramenící z nedostatku času, který mohou věnovat jednotlivým případům.

Ilustrací jsou dva případy, kterými se ombudsmanka zabývala v poslední době. V prvním se stěžovatelka obrátila na ochránkyni, protože jí nebyl přiznán invalidní důchod Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) z důvodu nedostatečné délky doby pojištění.

Jak ovšem zjistila ochránkyně v průběhu šetření, lékařská posudková služba stanovila nesprávně den vzniku invalidity. Od něj se odvíjí rozhodné období, v němž se zkoumá splnění podmínky potřebné doby pojištění.

Po upozornění ochránkyně ČSSZ chybu napravila. Změnovým rozhodnutím invalidní důchod přiznala a stěžovatelce jej doplatila i za předchozí neprávem odepřené období.

Lze se bránit vymáhání nesprávně stanovených přeplatků?   

Dalším problematickým bodem bývá souběh invalidního a starobního důchodu, kdy obecně má člověk nárok na ten důchod, který je z těchto dvou vyšší. Problém také nastává, když dojde k chybnému výpočtu jednoho z nich. 

Takový byl i případ paní, která se na ombudsmanku obrátila. ČSSZ určila chybně, který ze dvou důchodů bude vyplácet a bohužel stanovila nepřesně i samotnou výši. Ještě než se do případu vložila veřejná ochránkyně práv, ČSSZ chybně stanovenou výši napravila. Vyúčtovala však stěžovatelce údajný přeplatek ve výši několika desítek tisíc.

To je pro člověka v invalidním důchodu prakticky neřešitelná situace. Jak však zjistila ombudsmanka v průběhu šetření, údajný přeplatek vůbec nevznikl. Obecně pak navíc platí, že dle platné právní úpravy úřad nemůže za svou chybu trestat někoho, kdo ji nezavinil. ČSSZ svou chybu uznala a věc napravila. 

“Lidé v důchodovém věku a lidé se zdravotním postižením patří k nejohroženějším skupinám v naší společnosti. Je proto nutné, aby úřady vůči nim postupovaly co nejcitlivěji a svými chybnými rozhodnutími jim ještě nepřitěžovaly. Nicméně jsem ráda, že se v tomto ohledu daří nesprávná rozhodnutí napravit – i když mnohdy až zpětně,” dodává ochránkyně Anna Šabatová. 

 

Zdroj: Ochrance.cz