Infografika: Podívejte se na tři nejčetnější skupiny imigrantů v jednotlivých zemích EU

V roce 2014 získalo občanství v některé z členských zemí Evropské unie téměř 785 tisíc cizinců. Nejvíce občanství udělilo Španělsko, Itálie a Spojené království. Nejméně naopak Litva, Malta a Slovensko. Česko bylo na 15. pozici.

Podle mezinárodních dat udělily unijní státy nejvíce státních občanství Maročanům, a to celkem 92 699. Následovali Albánci a Turci. České státní občanství nejčastěji nabývali Ukrajinci, Rusové a Vietnamci.

infografiky dále vyplývá, které státy jsou hlavními poskytovateli občanství pro žadatele konkrétních zemí. „Česko je až třetí v pořadí mezi zeměmi, které udělují nejvíce občanství cizincům z Ukrajiny. Před námi je ještě Německo a Portugalsko,“ uvádí Daniel Chytil, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

V roce 2014 získalo občanství v některé zemi EU celkem 19 842 občanů Ruské federace a 17 469 občanů Ukrajiny. Rusové získali občanství nejčastěji v Německu (25 %),  Francii (15 %) a Finsku (12 %).

V Rakousku získalo v roce 2014 občanství celkem 6 335 cizinců, z toho nejčastěji občanům Bosny a Hercegoviny, Turecka a Srbska.

Z více než 37 tisíc občanů Turecka, kteří získali občanství v zemi EU, jich 60 % získalo občanství v Německu, na druhém místě ve Francii (16 %) a na třetím místě v Nizozemsku (8 %).

Z celkového počtu 41 tisíc občanů Albánie, kteří v roce 2014 získali občanství v některé zemi EU, jich více než polovina (52 %) získalo občanství v Itálii a 45 % v Řecku.

 

Pro zobrazení 3 zemí, jejichž obyvatelé získali občanství v dané zemi EU nejčastěji, vyberte stát na kartě vlevo. Pro zobrazení podílu zemí, které udělily občanství  občanu vysílající země, vyberte kartu vpravo a zemi původu. Pro změnu roku (2012, 2013, 2014) klikněte na šipku.

 

 

Zdroj: Český statistický úřad / Eurostat

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.