KDU-ČSL: Dostupné bydlení by měl zajistit stát a města z nepotřebného majetku

Situace s bydlením je kritická, zejména ve velkých městech jako je Praha, Brno a Ostrava jsou už nyní pro většinu obyvatel byty cenově nedosažitelné. Dostupné bydlení spočívá ve vytvoření nabídky všeobecně dostupných bytů vybudovaných z nepotřebného majetku státu, krajů a měst. Tyto nevyužívané nemovitosti mnohdy končí v prodeji a naplno je na místo původního vlastníka využije někdo jiný. „Ubytovací potenciál” těchto nemovitostí (například obecních domů, starých továren nebo tzv. brownfieldů) je tak nulový. Developeři je často odkoupí za pár korun a vytvoří předražené byty. Proto se pro většinu obyvatel stává nové i nájemní bydlení nedostupným. KDU-ČSL proto přichází s projektem DOSTUPNÉHO BYDLENÍ.

1. Za jak dlouho je možné projekt nastartovat? 
Projekt je možné realizovat v horizontu jednoho roku – proto je také návrh rychlým řešením pro aktuálně neúnosnou situaci na realitním trhu. Není třeba přijímat nové zákony. Stačí, pokud bude vyjednán a schválen úvěr pro ČR u Evropské investiční banky. Česko pak peníze přes Státní fond rozvoje bydlení poskytne městům. Ty tento úvěr budou splácet příjmy z nájmu. Je to takový „Marshallův plán“ pro města. Na konci nebudou dluhy, ale vybudované byty, které zůstanou ve vlastnictví obcí a měst.

2. Je třeba přijímat nové zákony? 
Z pohledu legislativy je projekt postaven tak, že může fungovat na současných platných zákonech – to je jeho obrovská výhoda. Samozřejmě, pokud se ještě podaří zjednodušit několik kroků vedoucích k výstavbě (například žádost o vydávání stavebního povolení), proces výstavby se tím jen urychlí.

3. Jak konkrétně by bylo nastavené financování? 
Financování by mělo dvě úrovně. Za prvé jde o vyjednání úvěru u Evropské investiční banky s extrémně dlouhou fixací a velmi nízkým úrokem. My už jsme zjišťovali, jaké by byly možnosti, a máme předjednaný úrok 1,15% s fixací na 20 let. Zároveň je nutné dát dohromady majetek, který by se mohl při výstavbě bytů využít – tedy vybydlené domy, tzv. brownfieldy, nebo třeba staré továrny.

4. Jaké z dostupného bydlení plynou výhody? 
Nepotěšíme tím jedině developery a realitní makléře, kteří jsou zvyklí na vysoké marže za prodej bytů nebo extrémně vysoké nájmy. A také banky. Jinak ale stát zhodnotí nepotřebný majetek, zaměstná stavební firmy, vybere víc na DPH. A hlavně – rodiny, mladí lidé i senioři budou mít kde bydlet a zaplatí třeba o celou třetinu méně na výdajích. Je to nejrychlejší možný projekt, kterým se dá řešit problematika nedostupného bydlení.

5. Jak to zařídíme?
Budeme jednat s vládou – chceme, aby se Ministerstvo pro místní rozvoj návrhem zabývalo. Využijeme k tomu naši síť zastupitelů i starostů, protože tohle je jednoznačně téma pro komunální politiky. Pokud vláda uvidí, že toto rozumné řešení realitní krize chtějí starostové z celé ČR, musí na to reagovat. ​

 

tisková zpráva

 

Zdroj: KDU-ČSL