BBC: Řidiči v rané fázi demence mohou ohrozit bezpečnost

Lékaři varují, že řidiči v rané fázi demence mohou představovat riziko pro bezpečnost silničního provozu. Britská lékařská společnost se bude tématem zabývat na své pravidelné každoroční konferenci, uvedla BBC.

Praktický lékař Peter Holden navrhuje projednání tohoto tématu na výroční konferenci britské lékařské společnosti. Vozidla v rukou lidí, kteří již nemají schopnost dobře řídit, mohou být „smrtící zbraní“. Současná pravidla platná v Británii a doporučení pro lékaře jsou podle něj zastaralá.

Každý řidič v Británii má povinnost ve věku 70 let, a poté každé tři roky, deklarovat, zda je podle vlastního úsudku způsobilý řídit. Podle doktora Holdena je současný systém příliš jednostranný a vychází pouze z konkrétní diagnózy nebo snížených senzorických schopností. Existuje podle něj riziko, že těmito kritérii „proklouznou“ lidé v raných fázích demence. Lékaři se podle něj stále častěji setkávají se staršími pacienty, kteří řídí mechanicky a “zpaměti”. Nejdříve přestanou jezdit v noci, pak na dálnicích, nakonec jezdí delší trasy, aby se vyhnuli problematickým úsekům. Všichni ale víme, že jsou okamžiky, kdy jsou při jízdě nutné rychlé reakce, což je komplexní činnost, která vyžaduje dobré psychomotorické schopnosti, uvedl doktor Holden.

Andrew White, lékařský poradce Driver Vehicle Licensing Agency (DVLA), konstatoval, že je důležité najít rovnováhu mezi bezpečností a požadavkem na osobní mobilitu. Všichni řidiči jsou podle něho odpovědní za to, že jsou zdravotně způsobilí řídit a musí oznámit DVLA počátek nebo zhoršení zdravotního stavu, který tuto způsobilost ovlivňuje.

George McNamara z britské Alzheimerovské společnosti uvedl, že hrozí „šíření poplašných zpráv”. Stanovení diagnózy demence není podle něj samo o sobě důvodem k ukončení řízení motorového vozidla. Zásadní problém, a to jak právně, tak prakticky, je to, zda je jedinec schopen bezpečně řídit. Nicméně připustil, že k této problematice je třeba formulovat další doporučené postupy.

 

Překlad: Petr Wija

 

Zdroj: BBC