Charita ČR: Dotace do sociální oblasti je nutné zvyšovat, nikoliv snižovat

Charita Česká republika, která je největším nestátním poskytovatelem sociálních a zdravotních služeb v Česku upozornila, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. V souvislosti s debatou o financování neziskových organizací uvedla, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná. Upozorňuje také na nízké platy sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách. V loňském roce Charita ČR pomohla 145 tisícům lidem v nouzi. 

Sociální služby jsou přesně definovány zákonem. Když tyto služby zajišťují neziskové organizace, jsou mnohem levnější, jak uvedla nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. To na druhou stranu rovněž svědčí o podfinancování celého odvětví, uvádí Charita ČR v tiskové zprávě.

„Vítáme ujištění ministryně financí, že snižování dotací pro neziskové organizace se nebude týkat sociální péče. Je ovšem třeba připomenout, že stejně důležité jsou i služby sociální prevence a sociální poradenství. Případné krácení dotací ohrozí poskytování služeb, které jsou už tak v některých regionech obtížně dostupné,“ komentuje aktuální vyjádření ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo. A s enormním počtem exekucí nemůže být pochyb, že v České republice bude třeba sociální poradenství stále potřebnější.

 

Platy v sociálních službách jsou nízké a neodpovídají jejich přínosu

Charita Česká republika jako největší poskytovatel sociálních služeb také dlouhodobě upozorňuje na nízké platy sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách. Zvláště na sociální pracovníky jsou kladeny vysoké požadavky nejen stran dokončeného vzdělání (vysokoškolské nebo vyšší odborné), ze zákona mají i povinnost neustálého dalšího vzdělávání. Jejich platy, které i po loňském zvýšení dosahují v průměru necelých 20 tisíc Kč hrubého pro nováčka a okolo 22,5 tisíc Kč pro zkušenějšího pracovníka, se pohybují 10, respektive 7,5 tisíce pod republikovým průměrem. „Platy sociálních pracovníků, které bývají zpravidla výrazně nižší než ve veřejných příspěvkových organizacích, jsou naprosto neúměrné jejich kvalifikaci i přínosu, který pro společnost mají,“ doplnil Curylo.

Charita měla v loňském roce 27 543 klientů sociální péče. Služby sociální prevence poskytla 45 476 lidem a sociální poradenství využilo 32 757 lidí. Nejčastějšími klienty Charitou ČR jsou senioři, osoby se zdravotním postižením, děti a mládež, rodiny v nouzi a lidé bez domova.