KDU-ČSL navrhuje přidat 800 milionů na provoz kriticky podfinancovaných sociálních služeb

KDU-ČSL navrhuje přidat v rámci rozpočtové kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí 800 milionů korun na provoz kriticky podfinancovaných sociálních služeb. „Pokud se finance v sociálních službách nenavýší, zaměstnanci budou odcházet,“varuje poslanec za KDU-ČSL Vít Kaňkovský. Dále dodává, že je nutné investovat dalších 200 milionů korun do sociálních prací v obcích a vyčlenit finance na protidrogovou politiku. V neposlední řadě chce KDU-ČSL prosadit navýšení financí na hospicovou paliativní péči.

Lidovci dále v rámci pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu navrhují přidat na mzdách učitelům – a to v soukromých či církevních školách. „Je irelevantní, zda jde o učitele ve státních, církevních či soukromých školách. Všichni mají nárok na důstojné platové podmínky,“ dodává předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek zmiňuje nutný nárůst mezd v bezpečnostních sborech, především pak navýšení platů policistů a zvýšení investic u hasičského záchranného sboru: „U policie je zvláště v prvních pěti letech plat velice nízký. Dnes mají lidé velké množství jiných nabídek, které jsou pro ně finančně zajímavější, a to vede k častému odchodu pracovníků od policie. Musíme bezpečnostní sbory stabilizovat a zajistit kvalitní platové ohodnocení. “

KDU-ČSL má i několik návrhů, kterými chce změnit takzvaný vládní daňový balíček. Lidovci navrhují takové změny daňového balíčku, které nejen sníží výdaje domácností, ale budou mít pozitivní vliv na životní prostředí či zdraví obyvatel. Proto KDU-ČSL navrhuje promyšlené úpravy daní – například snížit sazbu DPH na 10 procent u biopotravin, zemního plynu a tepla. „Snížením DPH u biopotravin chceme podpořit rozvoj ekologického zemědělství a produkce biopotravin v ČR, které zemědělci vyrábějí s ohledem na přírodu bez použití pesticidů a umělých hnojiv. Ekologické zemědělství šetrně hospodaří s půdou a neohrožuje vodní zdroje,“ vysvětluje Jurečka.

Lidovci budou prosazovat také změny v zákoně o dani z příjmů. Konkrétně chtějí zvýšit slevu na děti – na první a druhé o 500 Kč měsíčně, na třetí a další 1000 korun měsíčně. Zároveň chtějí prosadit odstropování daňových bonusů, aby vícečetné rodiny poctivě pracujících rodičů nebyly znevýhodňovány. KDU-ČSL také prosazuje zavedení daňové slevy pro rodiče studentů na středních a vysokých školách.

 ​

Zdroj: KDU-ČSL