Prostřednictvím datové schránky lze požádat o rodičovský příspěvek i jiné dávky

Prostřednictvím datové schránky lze požádat o rodičovský příspěvek a jiné dávky SSP nebo získat zdarma výpis z rejstříku trestů. S přístupovými údaji k datové schránce se můžete přihlásit do informačních systémů sociální i finanční správy, tedy například získat přehled doby pojištění nebo podávat daňová přiznání.

Všechny státní úřady i firmy ji již mají, datovou schránku si ale zřídila jen 2 % dospělé populace. Ministerstvo vnitra proto představilo novou podobu datových schránek, která práci s nimi výrazně zjednodušuje. Nové datové schránky jsou dostupné od pondělí 21. ledna na mojedatovaschranka.cz.

Datové schránky jsou propojené s Portálem občana i s eObčankou, a umožňují tak občanům plnohodnotnou a bezpečnou komunikaci s úřady. Z velké části šlo o komunikaci mezi státními orgány navzájem nebo státu s firmami. S občany si stát vyměnil jen desetinu ze všech zpráv. Už dnes přitom lze přes datovou schránku zdarma a bezpečně online vyřídit řadu úředních úkonů – od výpisů z rejstříků přes žádost o rodičovský příspěvek, zjištění stavu bodového konta řidiče, změn v katastru nemovitostí až po daňové přiznání či žádosti o vystavení nových dokladů.

Přihlásit se do datové schránky tak nově půjde nejen heslem, které lze získat při jejím zřízení na kterémkoliv Czech POINTu, ale také s pomocí eObčanky. Občané i firmy nyní mohou do datové schránky vstoupit i přes mobilní telefon nebo tablet. Datová schránka tak půjde zřídit jednodušeji a rychleji.

Úspora přes 14 miliard korun

Datové schránky už dnes šetří státu miliardy korun ročně. Celková investice do celého systému je zhruba 3,5 miliardy korun, stát však od jejího spuštění ušetřil jen na poštovném na 13,8 miliard korun. Doporučený dopis totiž dnes úřady vyjde na 52,70 Kč, datová zpráva stojí stát 4,50 Kč. Komunikace s úřady veřejné správy prostřednictvím datové zprávy je přitom pro občany zcela zdarma.

 

Zdroj: Ministerstvo vnitra