Sociální pracovníci: Odsuzujeme způsob financování sociální práce metodou licitování a smlouvání

Zástupci společností sdružujících sociální pracovníky odsoudili ve svém prohlášení “způsob financování sociální práce metodou licitování a smlouvání.” Sociální práce je podle nich službou potřebným a společnosti, která přispívá k sociálnímu smíru, přináší ekonomické úspory na pojistných i nepojistných dávkách, a snížení sociálně patologických jevů. Vláda by podle nich měla mít proto zájmem na vytvoření optimálních podmínek pro výkon sociální práce. Organizace proto připravují další jednání s politiky. MPSV prý neví, kolik má v ČR sociálních pracovníků. Organizace sdružující sociální pracovníky proto připravují akci „Hledá se 15 tisíc sociálních pracovníků“. Celé prohlášení si můžete přečíst níže.

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, sociální pracovníci,

zde je prohlášení Společnosti sociálních pracovníků, Profesní komory sociálních pracovníků, Profesního svazu sociálních pracovníků v sociálních službách a Asociace vzdělavatelů v sociální práci. Rádi bychom vás stručně seznámili s tím, na čem jsme se v posledních dnech a týdnech podíleli,  a jaké budou  další kroky.

Zástupci uvedených profesních a stavovských spolků měli na pozvání poslankyně paní Golasowské možnost uspořádat  dne 14. 5. 2019 seminář v poslanecké sněmovně věnovaný sociální práci. Cílem bylo informovat poslance a senátory o aktuálním dění v oboru s dopadem na občany ČR − klienty sociální práce, jejich ochranu, ochrana profesního titulu a pozici sociálního pracovníka v kontextu hodnot sociální práce a profesní etiky. 

Aktuálně se věnujeme strategii konkrétních aktivit spolků v reakci na mimořádnou  situaci  v sociálních službách a  sociální práci na obcích, kde hrozí riziko snižování počtu sociálních pracovníků, a tím pádem ohrožení  klientů, a zhroucení systému sociální práce na obcích a v oblasti sociálně-právní ochrany dětí. 

Odsuzujeme způsob financování sociální práce metodou licitování a smlouvání. Sociální práce je službou potřebným a také společnosti, přispívá k sociálnímu smíru.

Investice do této oblasti jsou vysoce ekonomické a způsobují přímé úspory jak na pojistných i nepojistných sociálních dávkách, tak následně do represe v oblasti sociálně patologických jevů. Musí být zájmem vlády ČR, aby podmínky pro výkon sociální práce byly optimální.

Jaké jsou naše nejbližší kroky:

1/ Jednou schůzí to nekončí! Jednáme a připravujeme další jednání se zástupci sociálního výboru poslanecké sněmovny ČR a dalšími politiky.

2/ Bude zaslán otevřený dopis ministryni práce, kterým se připojíme k otevřenému dopisu  Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

3/ Bylo nám doporučeno „ukázat se paní ministryni“. Vzhledem k tomu, že ani MPSV neví, kolik má v ČR sociálních pracovníků, zahajujeme v dalších dnech akci „Hledá se 15 tisíc sociálních pracovníků“.

Potřebujeme vás, vaše názory, návrhy. Otevíráme veřejnou diskusi nad aktuálními tématy v profesi. Využívejte dostupných sítí výše uvedených spolků, nebo nám pište na Facebook.

Společnost sociálních pracovníků

Profesní komora sociálních pracovníků

Profesní svaz sociálních pracovníků v sociálních službách

Asociace vzdělavatelů v sociální práci

 

Zdroj: Časopis Sociální práce

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.