AraFest: Plzeň rozproudil tanec, umění a romská hudba

Začátek letních prázdnin byl v Plzni zasvěcen zpěvu, tanci a umění. Arafest již potřetí představil to nejzajímavější, co je na poli romské kultury aktuálně k vidění. Kromě výstavy a tanečního workshopu je součástí velký koncert pod širým nebem, kterým se festival s Plzní v sobotu rozloučí. Stejně jako v předchozích letech vše proběhne v režii organizace AraArt.

Letošní AraFest byl zahájen ve čtvrtek 4.7. vernisáží výstavy fotografií  Futuroma z dílny putovní romské galerie Phundrado Vudar (Otevřené dveře). Autoři výstavy, která vznikla u příležitosti oslav Mezinárodního dne Romů 2019, se společně zamýšlí nad tím, zda lze za “normální” označit společnost, v níž jsou jak v politické, tak v ekonomické, sociální i kulturní sféře všechny nejvyšší funkce zastoupeny jednodruhově.

„Výstava Futuroma představuje pohled vpřed – řekněme tak o půl století, zobrazuje normalitu jinakosti a naději, že jednoho dne bude to, co je dnes úsměvné, pro většinu lidí normální. AraFest je výjimečnou příležitostí pro boření předsudků, na festival každoročně přichází mnoho návštěvníků a rozhodně se nejedná pouze o Romy,“ vysvětluje umělecká ředitelka Ara Art, zpěvačka a herečka Pavlína Matiová.

„Prostřednictvím ostrůvků Ara Islands bychom rádi oslovili ty diváky a posluchače, kteří náš festival neznají a pravděpodobně by na něj sami od sebe nezavítali. Takto jim nabídneme kvalitní zážitek a možná i špetku inspirace,“ uvedl ředitel Ara Art a hlavní dramaturg Ara Festu David Tišer.

Letošní ročník AraFestu slavnostně zakončí sobotní koncert pod širým nebem v prostoru U Branky, kde se představí velká jména současné romské muziky. Vystoupí mimo jiné znovuobnovená kapela Kale, která se po letech umělecké přestávky vrací na koncertní pódia, nově s populární slovenskou zpěvačkou romského původu Gitanou.

Kromě této hudební skupiny návštěvníci uslyší Martinu Balogovou, Kratejl Band, kapelu Lače Manuša a nebo také Lomnické čhave.

Festival se koná o prodlouženém červencovém víkendu od čtvrtka 4. do soboty 6. 7. 2019 v Plzni na několika různých stanovištích. Podrobnější informace jsou dostupné na webuFB události AraArt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.