Důchodová komise projednala návrhy, jak zefektivnit důchodové spoření

Současné nastavení třetího pilíře se podle Komise pro spravedlivé důchody potýká s řadou nedostatků. I přes státní podporu spoření ve III. pilíři ve výši 19 miliard korun ročně tvoří státní důchody (tzv. I. pilíř) 96 % příjmů důchodců. Většina občanů navíc spoří v původních transformovaných fondech, jejichž výnosnost v řadě případů nepřekročí ani inflaci, čímž dochází ke snižování kupní síly úspor. MPSV proto předložilo návrhy, jak tuto doplňkovou součást důchodového systému zefektivnit. Důchodová komise na pátečním jednání podpořila rozpracování dalších návrhů, které zpracoval resort práce a sociálních věcí. Komise se sejde znovu 6. září 2019.

Státní penzijní fond

Cílem státního penzijního fondu je nabídnout občanům alternativu, která bude výnosnější než transformované penzijní fondy a zároveň bude zachovávat minimální úroveň rizika. Státní fond tak bude garantovat minimálně udržení reálné kupní síly úspor klientů, což transformované fondy, kde je dnes koncentrována většina úspor, negarantují. Ziskovost penzijních společností je ale přitom vyšší než čistý výnos jejich klientů. V posledních letech zisk odpovídal přibližně 15 % vlastního kapitálu. Návrh proto počítá s tím, že státní fond by měl být nízkopoplatkový, což přirozeně zvýší čistý výnos úspor klientů a jejich celkovou výši ve stáří.

Změny v poplatkové politice penzijních fondů

Ze závěrů jednání komise vyplývá, že je třeba dále rozpracovat možnosti regulace poplatků za správu a poplatků z výnosu u stávajících penzijních fondů. Regulace v podobě snížení či změny ve struktuře poplatků může mít velmi významný dopad na výnosnost penzijních fondů. Cílem je zvyšování výnosu klientů v poměru k ziskům penzijních společností.

Zvýšení motivace občanů k vyššímu spoření ve stáří

Komise se také shodla na tom, že je třeba dále rozpracovat návrh opatření k přímému zvýšení motivace občanů k vyššímu spoření ve stáří. Ten ovšem nebude znamenat přímý růst nákladů rozpočtu ve formě státní podpory spoření. MPSV tedy v tomto návrhu předložilo 3 možné druhy opatření. Jedná se změny ve struktuře státního příspěvku, zvýšení informovanosti občanů o jejich očekávaném státním důchodu a možnosti změn ve výplatní fázi důchodu z III. pilíře.

 

Zdroj: MPSV

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.