Seminář ve sněmovně: Práva pacientů by měla být v centru zdravotnictví

Výbor pro zdravotnictví sněmovny uspořádal seminář o právech pacientů. Cílem semináře bylo otevřít debatu a hledat rovnováhu mezi právy a povinnostmi pacienta, uvedla viceprezidentka Svazu pacientů ČR a poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD). „Chtěli bychom postavit do centra zájmu pacienta a z pohledu veřejného zdraví se podívat na potřeby zdravotnictví“, řekla Gajdůšková.

Praktický lékař MUDr. Jáchym Bednář na semináři uvedl, že zdraví určuje z 50 procent chování a životní styl. “Důležité je, aby byly dobré podmínky pro preventivní péči a preventivní programy využilo alespoň 75 % lidí”, uvedl Bednář.

„Někteří pacienti se nehýbou, jsou obézní, pijí, kouří. Všechny tyto faktory způsobují chronická onemocnění. Podle WHO se 80 % chronických onemocnění dá předejít. “Lidé by byli zdravější, kdyby si nepůsobili onemocnění svým vlastním chováním”, uvedla Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), předsedkyně Společnosti medicínského práva ČLS JEP a stranická expertka pro zdravotnictví.

Preventivní prohlídku v letech 2016/2017 absolvovaly necelé dvě třetiny (63 %) populace. “Na stejném procentu jsme také v oblasti proočkovanosti populace. Tam je obrovský problém. Souvisí s ním také zdravotní gramotnost, i v ní patříme k nejhorším v Evropě”, upozornila náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

Podle Gajdůškové mohou informovanost a zdravotní gramotnost zlepšit preventivní programy, propagace zdravého životního stylu, ale i požadavky na dodržování léčebného režimu pacienty. Je třeba také posílit zodpovědnost pacientů za vlastní zdraví. K tomu by jim měli umět pomoci zdravotníci. “Podstatný je vztah důvěry mezi pacientem, lékařem a zdravotnickým zařízením. Pacient musí být ve zdravotnickém systému partnerem”, řekla Gajdůšková.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.