MPSV: Na sociální služby a sociální práci by měla jít stejná částka jako letos po dorovnání. Rozpočet počítá také s 2% růstem platů

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se dohodly na finálním návrhu rozpočtu MPSV pro rok 2020 (viz záznam tiskové konference). Celkový rozpočet bude dle předloženého návrhu 688,2 mld. Kč. Zhruba 94 % této částky tvoří tzv. mandatorní výdaje. Hlavními prioritami rozpočtu je růst důchodů, rodičovského příspěvku, financování sociálních služeb a zajištění modernizace informačních systémů. Na sociální služby a sociální práci MPSV získalo stejné prostředky jako tento rok po srpnovém dofinancování. Navíc počítá s dvouprocentním růstem platů. Dostatečné prostředky ve výši 800 mil. Kč získá resort také na dokončení transformace informačních systémů. Dojednaný návrh rozpočtu musí nyní schválit vláda a následně bude předložen k projednání Poslanecké sněmovně. Rovněž bude předmětem jednání tripartity. V průběhu legislativního procesu tak může ještě dojít k dalším změnám.

Na sociální služby by měla jít stejná částka jako letos. Platy mají růst nejméně o 2 procenta

Na sociální služby a sociální práci MPSV získalo stejné prostředky jako tento rok po srpnovém dofinancování. Navíc počítá s dvouprocentním růstem platů. „Kolegyně Schillerová také přislíbila, že pokud dojde v závislosti na jednání tripartity a vlády k dalšímu navýšení platů, Ministerstvo financí potřebné prostředky uvolní a toto navýšení dofinancuje,” doplnila Jana Maláčová.

V rozpočtu se také počítá s navýšením původního plánu Ministerstva financí ČR na investice do budov sociálních služeb o 400 mil. Kč. Jde například o výstavbu nebo rozšiřování domovů pro seniory.

Na oblast zaměstnanosti půjde nad rámec původního návrhu 1 mld. Kč. „Bylo nutné stanovit si určité priority. Nezaměstnanost je rekordně nízká a neočekáváme její výrazný nárůst v tomto ani v následujícím roce,” vysvětlila Jana Maláčová.

Více peněz na důchody, rodičovskou, prevenci a podporu rodin a seniorů

Rozpočet počítá také s nárůstem důchodů o 900 Kč a zvýšením rodičovského příspěvku na 300 tis. Kč a také navýšením peněz zejména na dotační programy pro prevenci rozpadů rodin a na ochranu seniorů či prostředky na výkon pěstounské péče a ochranu ohrožených dětí.

„Je pro mě důležité, že se nám vedle priorit, které jsme do rozpočtu protlačili, podařilo udržet i financování klíčových programů prevence minimálně ve stejné výši jako letos. Ministerstvo financí je přitom chtělo původně zrušit,” okomentovala výsledek jednání ministryně Jana Maláčová.

Navýšení rozpočtu MPSV oproti původnímu návrhu (v mld. Kč)

Navýšení rozpočtu MPSV V mld. Kč
sociální služby 1,86
politika zaměstnanosti 1,00
investice 0,50
ochrana dětí a sociální práce v obcích 1,20
spolufinancování evropských projektů 0,30
pěstounská péče 0,49
projekty pro seniory a rodiny 0,15
investice v sociálních službách 0,40

Zdroj: MPSV

V případně “nutnosti” ministerstvo financí uvolní další 1,3 miliardy

Ve čtyřech položkách přislíbila ministryně Schillerová dofinancování v případě nutnosti až 1,3 mld. Kč dle aktuálních potřeb v roce 2020. Konkrétně se jedná o:

  • Navýšení platů v sociálních službách počítá s 2 % nárůstem. Pokud by bylo na úrovni tripartity a vlády dojednáno vyšší navýšení, dojde k dofinancování.
  • Výše kofinancování evropských projektů bude záviset na úspěšnosti čerpání. Současný návrh počítá se 729 mil. Kč, MPSV očekává rychlejší čerpání a odhaduje potřebu dofinancování o dalších 200 mil. Kč.
  • V příštím roce končí termín pro podání žádosti o proplacení investičních pobídek v oblasti APZ ve výši až 500 mil. Kč.
  • Oblast ochrany před kybernetickými hrozbami bude vyčíslena podle dalších jednání všech zúčastněných resortů. MPSV zde požadovalo 200 mil. Kč.

 

Zdroj: MPSV

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.