Každopádně bude na co se těšit. Dvojice Žváček & Prušinovský dala dohromady původní českou hru, která je příběhem člověka s handicapem, jenž se stává pro své okolí postrachem. Závažné téma je naštěstí pojato ve stylu bláznivé komedie.

V inscenaci Zlatá pláž si zahrají Jana Plodková jako neurotická matka, Jiří Vyorálek jako dobrácký kamioňák, Petr Čtvrtníček jako plastický chirurg i rumunský policista, Jiří Černý jako tváře zbavená lidská kreatura.

Originální tvůrce pracuje i pro divadlo

Jan Prušinovský studoval scénáristiku na FAMU, debutoval jako autor i režisér komedií František je děvkař, která byla posléze i jeho celovečerním režijním debutem. Je autorem scénáře a pilotního dílu rodinného seriálu Sedmerák (2011; r. Jakub Kohák), jenž však v divácké anketě Souboj seriálů neuspěl. Jako fotbalový fanoušek natočil pro TV Nova podle vlastního scénáře (který pod názvem Dilema Arnošta Náprstka napsal již na FAMU) atypický seriál z prostředí venkovských fotbalových nadšenců Okresní přebor (2010).

Úspěch měl i jeho originální sitcom Čtvrtá hvězda (2014), na němž se jako spoluautor, spolurežisér a spoluproducent podílel společně s Petrem Kolečkem, Miroslavem Krobotem a herci Dejvického divadla. Kritiky i diváky zaujalo také psychologické kriminální drama dvou bratrů z obyčejného českého města Kobry a užovky.

Prušinovský se věnuje i hudebním klipům a divadelní režii (v roce 2011 inscenoval v Městském divadle Kladno Molièrova Zdravého nemocného a v roce 2013 nastudoval v pražském A Studiu Rubín hru Jaroslava Žváčka Obludov). Jeho stálým tvůrčím partnerem je scénárista Jaroslav Žváček.

Duo, kterému to šlape

A právě toto duo stojí i za Zlatou pláží. Původně šlo totiž o námět na film, který spolu předělali pro Divadlo Na zábradlí. „S Jardou pracuju celkem pravidelně a rád. Naše spolupráce je přirozená, on má mraky nápadů, takže toho nemusím moc vymýšlet, text poznámkuju spíš dramaturgicky. Jarda většinou napíše tři až čtyři verze, které se mnou průběžně konzultuje. Když se text dostane ke mně, tak ho ještě ladím. Jardovi nevadí, když do něj vstupuju, pokud se mu něco nezdá, ozve se a já ho respektuju,“ popisuje vznik inscenace režisér Jan Prušinovský.

Divadlo Na zábradlí, které momentálně kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením nehraje, je možné kdykoliv podpořit ve sbírce na dárcovské platformě www.donio.cz/DivadloNazabradli.