Brzy začne hrát i Švandovo divadlo

„Budeme hrát pro 100 na 100 procent“, říká ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek, čímž naznačuje, že smíchovská scéna zatím musí hrát jen pro maximálně sto diváků. Výběr titulů byl podle Hrbka hodně ovlivněn ekonomicky, hrát se tak budou inscenace, které nebudou prohlubovat již tak markantní ztrátu divadla v tržbách. Hrát se znovu bude i inscenace Pohřeb až zítra (viz ilustrační foto).

Diváci ob řadu a s dezinfekcí

Divákům bude k dispozici hlediště od druhé řady, budou jim nabídnuta místa maximálně dvě vedle sebe, pak musí být jedna sedačka prázdná. Sedět se bude vždy ob jednu prázdnou řadu.

K dispozici nesmí být zatím žádné občerstvení, ani balené nápoje, do divadla budou uvaděči pouštět diváky od 18:45 hodin postupně. Celé divadlo je také pravidelně dezinfikováno, stejně jako hlediště, madla sedaček a další dotykové plochy ve veřejných prostorách.

Švandovu divadlu přeje při jeho otevření také technické vybavení. „Máme štěstí, že typ klimatizace, který u nás máme, je podle epidemiologů vhodný,“ konstatuje Hrbek.

Podpora kolegům

V týdnu od 25. do 31. května bude ve Švandově divadle hostovat Divadlo Ungelt. Ke spolupráci prý vedly nejen ekonomické zájmy, ale také snaha podat pomocnou ruku kolegům, kterým současné rozvolnění vzhledem ke kapacitě jejich hlediště hrát na domácí scéně ještě neumožňuje.

Co se bude hrát?

První představení ze stálého smíchovského repertoáru tak diváci uvidí už od 1. června. Kromě úspěšných titulů, které se uvádějí ve Velkém sále, budou do tohoto prostoru přeneseny i dvě studiové inscenace, jež slavily úspěch u publika ve Spojených Státech. Protest/Rest, které přináší havlovskou postavu spisovatele Vaňka, a drama Pankrác ´45.

K vidění bude také černá gangsterská komedie Zabít Johnnyho Glendenninga a hitovky CRY BABY CRY a Pohřeb až zítra autorky Natálie Kocábové. Na červnovém repertoáru se objeví i zatím poslední novinka letošní sezóny – krimi drama Lady Macbeth z Újezdu, příběh o lásce, svobodě a zabíjení z Prahy konce 19. století v režii Davida Jařaba se skvělou Natálií Řehořovou v hlavní roli.

 

Zdroj: Portál hlavního města Prahy

 

Foto: Inscenace Pohřeb až zítra, zdroj: Archiv Švandova divadla