Národní rada osob se zdravotním postižením oslavila 20. výročí od svého založení

Premiér Andrej Babiš vystoupil 22. srpna 2020 na oslavě 20. výročí založení Národní rady osob se zdravotním postižením. Jeho projev si můžete přečíst níže. Oslavy se zúčasnila také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která setkání okomentoval na svém facebookovém profilu.

Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedo,

je mi velkou ctí, že mohu být u dnešní slavnostní chvíle, kdy slaví 20 let naše Národní rada osob se zdravotním postižením.

Je to 20 let obrovské práce a velkých úspěchů.

Já si toho moc vážím. A musím říct, že dnes bychom se tu nesešli, kdyby nebylo nesmírné píle a vytrvalosti těch, kteří se na vzniku a dalším chodu této organizace podíleli a společnými silami se zasadili o zlepšení života zdravotně postižených.

Žít se zdravotním handicapem je těžké.

Všichni tito lidé, kteří bojují s nepřízní osudu a nevzdávají se, nám všem mohou být inspirací, protože se musí v každodenním životě potýkat s těžkostmi, které jsou pro mnohé z nás neznámé.

Mám vždycky obrovskou radost, když si uvědomím, že jsou mezi námi lidi, kteří mají chuť a odhodlání něco změnit a těmto lidem usnadnit život, přestože se sami mnohdy potýkají se zdravotním handicapem.

A také nás inspirovat, když si my sami myslíme, jak je náš život nesmírně obtížný. Lidé se zdravotním postižením mě vždy inspirovali a vážím si jich a Vám, pane předsedo, chci teď poděkovat a pogratulovat k tomuto krásnému kulatému výročí existence Národní rady osob se zdravotním postižením. Odvádíte skvělou práci a moc za ni děkuji.

Současná situace okolo koronavirové pandemie není pro naše občany vůbec jednoduchá a lidé se zdravotním postižením jsou bohužel jednou z nejohroženějších skupin obyvatel. V naší republice jich máme více než 1,1 milionu. O to víc v této době musíme pomáhat tam, kde je to potřeba a rizikové skupiny chránit. Věřím, že se mnou budete souhlasit, když řeknu, že klíčem je zejména dostupnost zdravotní i sociální péče a včasná informovanost, a to i blízkých lidí.

Jsem také velice rád, že společně spolupracujeme i ve vládním Výboru pro osoby se zdravotním postižením, a že se nám podařilo mnohé vyřešit i na úrovni legislativy. Stále máme však co zlepšovat, zejména v oblasti veřejné dopravy a bytové výstavby. A já se na tu další spolupráci těším.

Andrej Babiš, předseda vlády

Skláním se před těmi, co mají startovní čáru života komplikovanější a musí bojovat o své místo na slunci. Lidé se zdravotním postižením nepotřebují lítost, ale rovné příležitosti. A ač jdeme po té správné cestě, pořád je na čem pracovat. Jsem moc ráda, že jsem se v sobotu stihla účastnit setkání Národní rady osob se zdravotním postižením. Musím přiznat, že mě dojala atmosféra pospolitosti, vzájemné pomoci, empatie a úcty. Ale je mi jasné, že v každodennosti lidé se zdravotním postižením dostávají naloženo až běda! A tak mi nedá neusilovat o zlepšení dostupnosti sociální podpory a služeb, pracovní příležitosti pro lidi s hendikepem nebo o podporu pečujících. Hodně si slibuju i od novelizace zákona o sociálních službách. Musíme si pomáhat“, uvedla na svém facebookovém profilu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).