Videa: Odborníci vyvrací mýty a dezinformace o očkování

Online kampaň o nejčastějších mýtech ohledně očkování, kterou vytvořili “influenceři” Anna Šulcová a Jakub Gulab, začala v pátek 29. ledna. Kampaň na sociálních sítích Instagram, Twitter, Facebook, YouTube a Tiktok má trvat do poloviny února. V sedmi videích (níže) dezinformace o očkování proti Covid-19 vyvracejí epidemiolog Petr Smejkal, viroložka Ruth Tachezy, imunolog z University of Alabama Zdeněk Hel, epidemiolog Roman Prymula, primářka Hana Roháčová a ministr zdravotnictví Jan Blatný. Během kampaně budou probíhat také debaty o dezinformacích na síti Clubhouse.

„V jednotlivých spotech, které teď pravděpodobně často uvidíte napříč sociálními sítěmi, vyvracíme spoustu mýtů a šíříme podložené informace, jelikož jsme měli tu možnost pracovat s těmi, co tomu rozumí nejvíc. V každém spotu vás odkazujeme také na stránky covid.gov.cz, kde každou dezinformaci odborníci blíže popisují. Mám z tohoto projektu velkou radost, věřím v něj a věřím v nás,“ uvedla Anna Šulcová ve svém blogu ke kampani.

O dlouhodobém účinku vakcíny a očkování proti covid-19 (více zde)

Může očkování proti koronaviru změnit lidskou DNA nebo způsobit covid-19? (více zde)

Jaké mohou být nežádoucí účinky očkování proti Covid-19 a jak často se vyskytují? (více zde)

Proč se očkovat proti onemocnění covid-19? (více zde)

Byla vakcína vyvinuta příliš rychle? (více zde)

Funguje vakcína i proti mutacím koronaviru? (více zde)

Může očkování proti covid-19 u žen způsobit neplodnost? (více zde)

Vláda spoty podpořila nákupem reklamního prostoru na vybraných sociálních sítích. Po negativních reakcích autoři spotů tuto podoru odmítli.

Moc mě mrzí, jak se k tomu lidé postavili, a tak to nyní po negativních ohlasech odmítneme a peníze na nákup reklamního prostoru nebudou využity. Spoléháme teď tedy na to, že šíření podložených informací je na každém z nás! Videa, která jsme připravili, budeme my i státní správa dál na všech našich profilech sdílet, jak bylo v úmyslu. Věříme, že videa budete sdílet také a třeba je rozšíříte i mezi ty, kteří nemají mobilní zařízení. Třeba je jen ukážete babičce na mobilu. Děkuju a hezký večer“, uvedla Anna Šulcová na Twitteru.

 

Foto: Instagram (Anna Šulcová a Jakub Gulab)