Senioři žádají praktiky o očkování. Vláda však v současnosti se zapojením praktiků nepočítá

Praktičtí lékaři se ohradili proti dnešnímu vyjádření premiéra Andreje Babiše, že s očkováním proti covid-19 v ordinacích praktiků se zatím nepočítá. Prioritní skupiny se mají naočkovat v očkovacích centrech. Na svých sociálních sítích to jako první uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Sdružení praktických lékařů (SPL) považuje rozhodnutí premiéra za naprostý nesmysl.

Starší pacienti preferují očkování u svého praktika

“Praktický lékař je pro lidi nejpřístupnější, je v lokalitě, kde přirozeně bydlí a má jejich důvěru. Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádá, aby se mohli naočkovat u nás. Je naprosto nelogické, abychom je posílali do očkovacích center, což je pro mnoho z nich nepřekonatelně obtížné,“ zdůrazňuje Šonka.

Praktici mají síť více než pět tisíc ordinací s kapacitou profesionálů, kteří umí očkovat a jsou schopni si vakcinaci sami zorganizovat.

“Umíme naočkovat minimálně 50 tisíc osob denně, tedy milion měsíčně. V posledních týdnech jsme udělali maximum pro to, abychom nabídli pomocnou ruku u pacientů 80+ vakcínou Pfizer v našich ordinacích“, říká předseda praktických lékařů MUDr. Petr Šonka.

Právě pro starší generaci, která je prioritní skupinou, je očkování v přátelském a známém prostředí jednodušší a bezpečnější.

Čtěte též Praktici jsou připraveni očkovat. Některé kraje si to ale nepřejí

Praktici jsou připraveni začít očkovat. Potřebují pouze vakcíny

Praktici už dokázali, že jsou schopni překonat skladovací, distribuční a logistické potíže spojené s vakcínou i za cenu jejich nadstandardního nasazení.

„Předvedli jsme, že to umíme. Tam, kde osvícené vedení krajů tento způsob očkování umožnilo, se ukázalo, že tato cesta je efektivní”, pokračuje Šonka. Jako příklad uvádí Praha 7, kde bleskově naočkovali přes 1 100 seniorů.

Naopak Moravskoslezský kraj na poslední chvíli zastavil připravené očkování. Během týdne bylo 200 lékařů připraveno očkovat 5 800 pacientů, které pozvali do své ordinace.

“Po tomto incidentu se vedení krajů dohodlo a zastavilo již probíhající či připravené projekty očkování vakcínou Pfizer v ordinacích praktických lékařů – konkrétně v Ústeckém, Jihomoravském, Plzeňském kraji a v Praze“, vyjmenovává šéf praktiků Šonka.

Jedním z důvodů, proč praktici nemohou očkovat, je podle Šonky také objektivní nedostatek vakcín.

Očkování ale některé kraje zastavily i tam, kde si praktici vakcíny pro své pacienty rezervovali. Jako důvod uvedli neschopnost zajistit řádné distribuční podmínky do ordinací praktiků.

Rolí praktického lékaře je podle společnosti praktických lékařů být ve své ordinaci a na blízku pacientům. Pomáhat jim co nejblíže jejich domovům, v prostředí, které znají a mají k němu důvěru. Množství vakcín, které do ČR v nejbližších několika měsících dorazí, přitom praktici umí naočkovat, aniž by to omezilo chod jejich ordinací.

Je v tom byznys a politika

„Z prohlášení pana premiéra to vypadá tak, že se nyní nedostaneme ani k vakcíně AstraZeneca, která byla od začátku plánována k použití v ordinacích praktiků”, říká Šonka. Počítá s tím i strategie očkování. Nyní se však zdá, že i tyto vakcíny skončí v očkovacích centrech.

“Je zjevné, že některé kraje jednoznačně preferují cestu zřizování očkovacích center, ať už krajských nebo soukromých. Zájmy pacientů, kteří si přejí nechat se očkovat u svého lékaře, se v tom poněkud ztrácí,“ konstatuje Šonka.

Podle Šonky v tom hraje roli politika i ekonomika. Očkovacím centrům totiž hradí zdravotní pojišťovny kromě výkonů očkování i provozní paušál ve výši 412 tisíc korun denně.

Praktičtí jsou ve většině krajů místo očkování vyzýváni, aby nastoupili jako námezdní síla do očkovacích center. Ta jsou přitom teprve zřizována a nemají kapacitu vlastního personálu. Budou však mít vakcíny.

“Lékaře a sestřičky tam zřejmě naženou a nakonec i pacienty, kterým nezbyde nic jiného, než se složitě registrovat do centrálního systému a složitě za očkováním cestovat,“ uzavírá Šonka.