Geriatrická společnost nesouhlasí s vyřazením geriatrie ze základních klinických oborů

 

Česká gerontologická a geriatrická společnost varovala před plánem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) vyřadit geriatrii ze základních klinických oborů. Podle ní je to krok zpět, prodlouží se doba získání specializace, budou chybět odborníci na léčbu nemocí seniorů. Zprávu ČTK zveřejnil server Medical Tribune.

Česko má 96 lékařských oborů, což je jeden z nejvyšších počtů na světě. S novou koncepcí, která počet základních oborů sníží, souhlasila i lékařská komora, reagovalo ministerstvo.

“Geriatrie je nepochybně základním klinickým oborem, který využívá vlastní metody, ale i poznatky neurologie, psychiatrie, psychologie, ortopedie, interny a dalších oborů, a klade důraz na posouzení stavu a přiměřených zásahů s cílem zlepšení zdraví, kvality života a soběstačnosti,” uvádí se v prohlášení, jež ČTK poskytla místopředsedkyně společnosti Iva Holmerová.

Geriatři se pozastavili nad tím, že Němeček chce vyřadit ze seznamu základních klinických oborů v návrhu novely o vzdělávání lékařů, zubařů a farmaceutů právě geriatrii, zatímco jako základní obor ponechává například plastickou chirurgii či kardiologii. Vyřazení geriatrie zabývající se léčbou starých lidí je podle nich v rozporu se schválenými akčními plány programu Zdraví 2020. Přečíst celý článek.

 

Zdroj: ČTK / Medical Tribune (foto: freeimages.com)