WHO: Zdraví ve městech – nové příležitosti a staré výzvy

Nová data o zdraví obyvatel měst v téměř 100 zemích zveřejněná v Globální zprávě o urbánním zdraví s názvem “Global report on urban health: equitable, healthier cities for sustainable development” (stáhnout v pdf) ukazují, že s růstem podílu lidí žijících ve městech přetrvávají inekvity (nespravedlnosti) v oblasti zdraví, zejména mezi nejbohatšími a nejchudšími obyvateli měst. Ve společné tiskové zprávě to uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO) a Program OSN pro lidská sídla (UN-Habitat). V současnosti ve městech žijí asi 3,7 miliardy lidí. Do roku 2030 přibude další miliarda lidí, z toho 90 % v zemích s nízkými a středními příjmy.

Podle uvedené zprávy (237 stran) brání zdravotní nerovnosti (health inequalities) v rozvoji měst.  “Zdraví lidé mají zásadní význam pro konkurenceschopná a inkluzivní města“, řekl Joan Clos, výkonný ředitel Programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat).

Ve zprávě se uvádí, že v 79 zemích “s nízkými a středními příjmy”, mají děti žijící v pětině nejchudších městských domácností v průměru dvakrát vyšší pravděpodobnost, že zemřou před dosažením pěti let života ve srovnání s dětmi žijících v pětině nejbohatších domácností. Asi 400 milionů žen, mužů a dětí na celém světě pak podle zprávy nemá přístup k finančně dostupné zdravotní péči.

Plánování měst pro lidi a pro zdraví

Zvyšující se urbanizace přináší řadu jedinečných výzev, včetně zátěže chronických a infekčních onemocnění, znečištění ovzduší, přístupu k vodě a sanitaci, zlepšení výživy, zvýšení fyzické aktivity nebo zvýšení odolnosti měst (resilience) v krizových situacích. Zpráva se mimo jiné zaměřuje také na možnosti rozvoje udržitelné a bezpečné dopravy, posílení přátelskosti měst lidem v každém věku (age-friendly cities) a osobám se zdravotním postižením, zdravějším bydlením, zvládáním mimořádných událostí atd.

Přečíst celou zprávu.

 

Zdroj: WHO